Întâlnire secretă la vârf între vechii inamici Israel și Arabia Saudită. Cine a fost mediator

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut o călătorie neanunțată în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu prințul Mohammed bin Salman și secretarul american de stat, Mike Pompeo, scrie The Guardian, citând media israeliene. Dacă se confirmă, ar fi una dintre extrem de puținele întâlniri la nivel înalt între vechii inamici, la inițiativa Israelului, care face eforturi de a fi acceptat în regiune.

Ziarele evreiești au scris că Netanyahu a fost însoțit de șeful Mossad, Yossi Cohen. Presa de stat saudită nu a făcut nicio referire la această întâlnire, în vreme ce cabinetul premierului israelian nu a răspuns întrebărilor pe acest subiect.

Site-urile de monitorizare a traficului aerian au înregistrat un avion privat, folosit anterior de Benjamin Netanyahu, care a decolat duminică noapte de la Tel Aviv și a aterizat în orașul saudit Neom, la Marea Roșie, unde prințul bin Salman avea o întâlnire programată cu Mike Pompeo. Avionul a rămas câteva ore la sol, după care s-a întors în Israel, scrie digi24.ro.

Separat, un consilier pe probleme media al lui Netanyahu, Topaz Luk, a oferit un indiciu despre întâlnire, scriind pe Twitter că Netanyahu „face pace”, în vreme ce rivalul său Benny Gantz „face politică”.

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat în septembrie acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump.

Chiar dacă un acord similar între israel și Arabia Saudită nu este realizabil, călătoria de duminică noapte ar marca o victorie diplomatică importantă pentru Israel. În vreme ce cele două țări, dar și celelalte state arabe au un inamic comun în Iran, ocuparea palestinienilor a izolat Israelul în Orientul Mijlociu.

Administrația Trump, apropiată de Netanyahu, a făcut eforturi în ultimele săptămâni de a sprijini guvernul israelian.

În acest turneu, Mike Pompeo a devenit primul diplomat american care a făcut o vizită oficială într-o așezare israeliană din West Bank, un sprijin evident pentru mișcarea naționalistă de preluare a terenurilor în teritoriile palestiniene ocupate.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie