Portughezul a reușit performanțe importante în trecut, fiind campion de 3 ori în Anglia, însă odată cu trecerea anilor, numele său a fost detronat din postura de cel mai valoros manager din fotbal.
Meciul contra unei echipe antrenate de Pep Guardiola este un moment special de fiecare dată pentru Jose Mourinho. Pep este antrenorul de care portughezul s-a lovit de cele mai multe ori, din 23 de confruntări directe, Mourinho a câștigat doar 6, a remizat tot de atâtea ori, 11 partide fiind adjudecate de către antrenorul catalan.
Din momentul în care a preluat-o pe Tottenham, tehnicianul născut la Setubal, a început procesul de transformare al echipei pentru a corespunde cerințelor sale. Mulți l-au caracterizat ca fiind un antrenor negativ, bazat pe forța organizării defensive. Așa și este, însă măiestria de care a dat dovadă în construirea echipelor și modelarea acestor este rar întâlnită în fotbalul ultimilor 15 ani.
IMPACTUL LUI JOSE MOURINHO ÎN PREMIER LEAGUE
Jose Mourinho, în perioada sa de grație la Chelsea, utiliza un sistem listat pe foaia de joc 4-3-3, cu o linie defensivă solidă ancorată prin prezența lui Claude Makelele, un specialist în recuperarea balonului.
Linia mediană era completată de Frank Lampard, Michael Essien sau Michael Ballack care acționau pe ambele faze ale jocului, “box-to-box”. Didier Drogba era folosit în poziție de atacant central iar în flancuri Damien Duff, Arjen Robben și Joe Cole, prin rotație, acționau ca și extreme/ mijlocași auxiliari.
Jose Mourinho crease la echipă un sistem care domina adversarii prin intensitate, fluiditate, conexiuni rapide, polivalență și mai ales disciplină. “Nu îmi vine să cred că în Anglia fotbaliștii nu sunt învățați încă din perioada junioratului să fie multi-funcționali. Pentru ei tot ce contează este să învețe o poziție și să evolueze acolo, un atacant este doar atacant și atâta tot. Pentru mine un atacant nu este doar un atacant, trebuie să aibă fluiditate în joc, să fie mobil, să centreze, să reușească să facă toate acestea indiferent de sistemul folosit, fie că este 4-4-2, 4-3-3 sau 3-5-2.”, declara Mourinho după sosirea în Premier League.
SPURS 2020/ 2021, OGLINDA FILOZOFIEI DE JOC A LUI JOSE MOURINHO
Jose Mourinho a impus două formații de joc în principal la Spurs pentru acest sezon, 4-3-3 și 4-2-3-1. Cu ajutorul unor transferuri precum Reguilon, Bale sau Doherty și prin transformarea atacantului central Harry Kane într-un jucător polivalent, tehnicianul portughez își poate implementa mult mai ușor filozofia de joc la echipă față de sezonul precedent.
Spurs nu este o echipă care să evite mingiile lungi spre Kane pe faza de construcție, ceea ce reprezintă un avantaj atunci când ai jucătorii potriviți, însă cea mai des utilizată formă de construcție, în fază incipientă, este prin formarea unei linii de 3 jucători în zona defensivă.
Există 2 moduri prin care londonezii formează această linie, iar în funcție de cum se compune, rolurile jucătorilor avansați se modifică, un moment al jocului în care, Harry Kane atacantul central, alege dacă rămâne avansat în poziția vârfului de atac, sau coboară în linia mediană pentru a conecta jocul.
Prima variantă este cea în care Pierre-Emile Hojberg se inserează între fundașii centrali în timp lateralii urcă în ofensivă. Kane se menține vârf de atac iar Son și Bale se deplasează în zonele intermediare de unde pot ataca mai ușor poarta adversă.
Cea de-a doua opțiune este folosirea lui Ben Davies și Serge Aurier în pozițiile laterale. Efectul produs este menținerea liniei defensive de 3 jucători, Ndombele având o libertate mai mare pe faza ofensivă oferită de siguranța perechii de pivoții formată din Sissoko și Hojberg. Son rămâne în zona laterală pentru a oferi amplitudine în timp ce galezul Gareth Bale se inserează în centru.
Ambele variante oferă siguranță defensivă dar în același timp creează oportunități ofensive echipei, fapt ce se încadrează în filozofia tipică de joc a lui Mourinho. Fluiditatea jocului la mijlocul terenului este facilitată de Pierre-Emile Hojberg, cel care deține o medie de acuratețe a paselor efectuate în jumătatea proprie de 93% și de 84.8% în terenul advers, pentru acest sezon. Cu o medie de 1.5 tackling-uri reușite și 7.13 recuperări pe meci, danezul reprezintă piesa de bază în sectorul individual al lui Mourinho la Spurs.
TRANSFORMAREA LUI HARRY KANE ȘI MOBILITATEA ACESTUIA LA NIVEL DE GRUP
În acest sezon, Harry Kane a început să coboare des la mijlocul terenului, unde conectează jocul londonezilor și oferă pase decisive coechipierilor săi, acționând, uneori, retras precum un mijlocaș, heatmap-ul său indicând acest fapt. Aici Mourinho își respectă filozofia privind mobilitatea pe teren a unui atacant, iar Kane este exact profilul de jucător pe care tehnicianul și-l dorește la echipa sa.
Mourinho privește diferit fotbalul față de alți tehnicieni, acesta împărțind colectivul în 4 grupuri formate din jucători care deși evoluează apropiat în zonele din teren pot face parte din linii diferite.
Dacă fundașii centrali fac parte din același grup cu mijlocașul defensiv, atacantul este încadrat impreună cu mijlocașii lateral/ ofensivi, inclusiv cu cel defensiv. Nu este de mirare că Mourinho are așteptări de la un atacant central să dea randament inclusiv în zone retrase ale terenului, polivalența fiind una din cerințele de bază ale portughezului din partea jucătorilor săi.
Prin coborârea la nivel de linii, Harry Kane dislocă compartimentul defensiv advers și oferă spații de pătrundere extremelor care atacă zonele centrale, pasele filtrante ale englezului fiind printre cele mai precise din Premier League. În 8 partide jucate acesta deține o statistică impecabilă cu 7 goluri marcate și 8 assist-uri.
ORGANIZAREA DEFENSIVĂ ȘI TRANZIȚIA OFENSIVĂ PERFECT ÎMBINATE LA SPURS DE MOURINHO
Tottenham formează un 4-5-1 în momentele de organizare defensivă sun comanda lui Mourinho. Mijlocașii acoperă culoarele intermediare și zona centrală pentru a asigura o siguranța defensivă sporită, dar nu aceasta este principala armăîn momentele de joc în care se apără echipa.
Aducerea lui Joao Sacramento în funcția de asistent, i-a permis lui Mourinho să mărească viteza de reacție pe contraatac la echipă. Colectivul este împărțit pe sectoare, antrenamentele se desfășoară într-un mod specializat, iar jucătorii sunt bine organizați în teren.
În faza de organizare defensivă apare un mod de așezare inter-sectorială prin conexiunea dintre linii: defensivă → mediană, mediană → ofensivă, sporind astfel viteza de tranziție ofensivă a echipei în momentul recuperării balonului, compartimentul median fiind crucial în tactica de joc a lui Mourinho.
TOTTENHAM ÎN FAȚA UNUI TEST MAJOR CONTRA LUI CITY
Complexitatea lui Mourinho și forma pe care Spurs o traversează în acest sezon îi plasează pe londonezi în poziția de favoriți înaintea partidei cu Manchester City. Dacă pentru Guardiola cel mai mare test din acest sezon îl reprezintă Champions League, pentru Mourinho titlul în Premier League este ținta numărul 1.
Deși nu declară, cu siguranță portughezul simte în acest sezon o ocazie mare de a redeveni campion în Anglia. Pentru Tottenham urmează o perioadă crucială până la finalul lui decembrie, presărată cu meciuri împotriva contracandidatelor principale la un finish în top 3. Meciul cu Manchester City reprezintă pentru Spurs un test major, la finalul căruia va realiza cu exactitate care îi sunt șansele la trofeul de campioană în Premier League.
Preluat de la: Timpul.md