„Republica Moldova are imunitate față de șocuri provocate de politicieni”. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul prezentării raportului cu privire la realizarea programului de guvernare, cu ocazia împlinirii unui an de activitate. Mai mult, Chicu crede că „anume implicarea politicului a fost cea mai mare problemă a Guvernului în combaterea pandemiei”.
„Bineînțeles că lovitura principală care a fost în acest an a fost pandemia. Națiunile și clasele politice au întampinat diferit această mare incercare. Noi ca de obicei am demonstrat ce avem mai bun, politicienii au făcut politică și în pandemie. Deși OMS din prima zi a făcut îndemn către toți să nu facem politică că aceasta este boală, e virus, și dacă nu o să ne unim eforturile nu o să avem mari rezultate. Din păcate nu s-a întamplat aceasta.
Văd ca în ultimele trei saptămâni s-au mai domolit unele și unii, probabil că au vazut ce se întâmplă în lumea întreagă, dar toată primavara-vara au fost zoaie de care dorești și viruși încolțiți tare. Cred că anume implicarea politicului și speculațiile au fost cea mai mare problemă a Guvernului în combaterea aceste pandemii”, a declarat Ion Chicu.
Chicu a mai menționat că, de fapt, „durerea de cap majoră a oricărui Guvern este ceea ce fac politicienii”.
„Moldova, cel puțin sistemul financiar bancar și bugetar, are imunitate față de șocuri provocate de politicieni. Și în 2019, și în 2020 șocurile în linii mari și durerea de cap majoră a oricărui Guvern asta e tot ce fac politicienii”, a spus premierul, Ion Chicu.
Nu se cunoaște la cine s-a referit premierul, însă, acesta a ținut să făcă aluzie la politicieni și atunci când a vorbit despre faptul că Republica Moldova este afectată de noul virus atât din punct de vedere al sănătății, cât și al economiei.
„În primele două luni din 2020 am avut încasări la bugetul de stat care au fost o pernă de rezervă. Asta a fost datorită eliminarii schemelor a unor actori politici.
Cel mai mare efect negativ asupra economiei și a bugetului a fost înregistrat în aprilie-mai, când am avut pierderi de miliarde la buget, iar în trimestrul doi am avut o scădere a PIB-ului de 14%. Aceasta a fost o situație caracteristică nu doar pentru Republica Moldova”, a specificat Ion Chicu.
Preluat de la: Publika.md