Cel puțin 22 de oameni au fost uciși și alți 22 răniți, majoritatea studenți, au fost victimele actului sângeros de luni, la Universitatea din Kabul, Afganistan, într-un atac al oamenilor armați subordonați statului islamic. Guvernul din Afganistan a declarat marți zi de doliu națională în urma atacului, potrivit The Guardian.
Atacul a avut loc în timpului desfășurării unui târg de carte în cadrul Universității, la care a participat ambasadorul Iranului în Afganistan, luând ostatici și luptând cu forțele de securitate pentru mai mult de cinci ore, scrie libertatea.ro.
Trei atacatori au împușcat studenții care fugeau și pe alții în sălile lor de clasă. Este al doilea atac asupra unei unități de învățământ din țară în ultimele săptămâni, iar autoritățile spun că armatele au fost împușcate de către forțele de securitate afgane.
Luni seară, statul islamic a recunoscut că este responsabil pentru atac. Atacul a început cu o explozie la porțile universității, imediat după ora 11 dimineața, unde sute de studenți au fugit, dar mulți alții au rămas prinși în interior. Fotografiile împărtășite de un înalt oficial guvernamental au arătat studenții zăcând morți în sălile de clasă, unii chiar lângă cărțile lor. Anul trecut, opt persoane au murit, după ce o bombă a fost pusă în fața porților Universității din Kabul, iar în 2016, oameni înarmați au atacat Universitatea Americană din Kabul, ucigând 13 persoane. Afiliatul afgan al statului islamic este cel mai puternic în provinciile Nangarhar și Kunar, dar are în continuare capacitatea de a efectua atacuri de înalt nivel în Kabul, cum a fost atacul asupra unei maternități în luna mai.
Statul islamic din provincia Khorasan din Afganistan are o influență puternică în provinciile Nangarhar și Kunar din punct de vedere strategic. Cu toate acestea, continuă să efectueze atacuri mortale spectaculoase în capitala afgană.
Violența din Afganistan pare că nu se termină, chiar dacă talibanii și o echipă de negocieri numită de guvern discută despre acordul de pace pentru a pune capăt războiului care durează de mai mult de patru decenii. În februarie a avut loc un acord al SUA cu talibanii pentru a pregăti scena negocierilor de pace. Acordul permite, de asemenea, retragerea trupelor SUA și NATO din Afganistan.
Preluat de la: Publika.md