Prunele moldovenești au reușit să cucerească noi piețe în acest sezon. Până la mijlocul lunii trecute, au fost exportate peste 43 de mii de tone de fructe. Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din țara noastră, mai mult de jumătate din această cantitate a ajuns pe piața Uniunii Europene.
”Producătorii moldoveni au reușit să se conformeze cerințelor din diferite piețe, printre acestea Italia, Franța, Croația, Polonia, Germania, Austria, România și Federația Rusă. Deși este un an dificil, cantitatea de prune exportată până acum este cu aproximativ o mie de tone mai mică decât cea exportată în 2019, când am vândut 44 de mii de tone de prune “, spune Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.
Prețurile oferite, în acest an, de cumpărătorii din UE pentru fructele moldovenești au fost mai mari, în unele cazuri, atât comparativ cu piața locală, cât și cu cele din piețele tradiționale.
„Exportatorii moldoveni de prune au câștigat încrederea cumpărătorilor europeni, în special, prin calitatea și siguranța fructelor. În general, și testele de laborator demonstrează rezultate foarte bune, indicii diferitor reziduuri fiind sub limitele maxime admisibile. Fiecare experiență pozitivă de acest gen este în favoarea producătorilor noștri, așa încât cumpărătorii sunt gata să ofere prețuri mai bune decât anul trecut”, zice Iurie Fală.
Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, numărul agricultorilor care vor să ajungă cu prune pe piața UE este în creștere.
„Pentru sezonul următor ne așteptăm din nou la un număr mai mare de producători care solicită certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP. De asemenea, pentru a fi competitivi, producătorii optează pentru diferite metode de ambalare și sunt extrem de atenți cu tehnologiile de producție aplicate pentru a asigura calitatea fructelor, menținând reziduurile cât mai scăzute posibil”, afirmă Fală.
În prezent suprafața livezilor de prune constituie 22 de mii de hectare, cu o producție medie anuală de aproximativ 100 de mii de tone. Excepție făcând acest an, când seceta a înjumătățit, practic, recolta pe țară. Prunele moldovenești sunt disponibile spre vânzare din iulie și până în luna noiembrie. Deși Moldova produce o mulțime de soiuri prune, Stanley este în topul celor mai solicitate soiuri la export.
Preluat de la: Timpul.md