Statul R. Moldova formulează legi folosind concepte staliniste despre „agitația electorală”, dar speră să… trăiască „ca în Europa”

 

„Campania electorală nu poate începe mai devreme de 2 octombrie. Agitația electorală până atunci este interzisă”, ne informează un canal de telegram.

Ce este totuși „AGITAȚIA”?

Primul sens oferit de DEX este următorul: agitație sf [At: NEGRUZZI, S. I, 295 / V: (înv) ~iune / Pl: ~ii / E: fr agitation, lat agitatio, -onis, rs агйитацииа] 1 Mișcare intensă încolo și încoace efectuată de oameni, de vehicule etc.

Moldovenii au rămas încă în comunism

AGITÁȚIE1 s. f. Principal mijloc folosit de partidele comuniste și muncitorești, constînd dintr-o activitate sistematică, orală și scrisă (lămurire de la om la om, difuzare de lozinci, convorbiri în grup etc.), în scopul întăririi continue a legăturii cu masele, al educării lor politice și al mobilizării la lupta pentru construirea unei societăți noi, socialiste. Una dintre armele principale ale partidului este întotdeauna și pretutindeni agitația. STALIN, O. I 278. Munca de agitație este o îndatorire nu numai a activiștilor din aparatul de propagandă și agitație, ci a fiecărui membru de partid, indiferent de sarcinile speciale ce-i sînt încredințate. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2653.

Sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane. Editura Academiei Republicii Populare Române, 1955-1957.


Sursa

Statul R. Moldova formulează legi folosind concepte staliniste despre „agitația electorală”, dar speră să… trăiască „ca în Europa”. 


Preluat de la: Timpul.md