Ţara care se pregăteşte să aleagă ce bolnavi de COVID vor trăi din cauza numărului mare al cazurilor de infectare

Elveţia pare să fie depăşită de numărul mare al cazurilor de infectare cu coronavirus, astfel că este pe cale să decidă ce categorie de bolnavi nu va mai trata de COVID, potrivit unui document oficial.

Cel mai recent bilanţ al situaţiei COVID-19 în Elveţia arată peste 6.500 de cazuri noi şi 10 morţi în 24 de ore, adică cifre de două ori mai mari decât cele din Italia, şi un raport de 494,9 cazuri la suta de mii de locuitori, scrie antena3.ro.

Un document oficială arată că, dată fiind această situaţie, Elveţia ar putea să nu mai trateze bolnavii de coronavirus în secţiile ATI. 

Acum însă, un articol apărut în publicaţia La stampa, şi intitulat „Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse”, vorbeşte despre acest aspect, potrivit g4media.ro.

La întrebarea care se pune în toate spitalele din lume acum, în plină pandemie, Elveția răspunde: „La nivelul B, în caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară”.

În acelaşi articol, se menţionează că la pagina 5 a documentului, sunt indicate tipurile de pacienți destinați să nu fie internați în secția de terapie intensivă: „Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoțită de cel puțin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficiență renală cronică în stadiul III, insuficiență cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 și supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni”. 

La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admiși la reanimare sunt mai grave. Printre altele: „Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranță de viață mai mică de 12 luni, demență severă, insuficiență cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final”.

Rămâne ca medicii din Elveţia, în funcție de numărul de paturi din spitale, să decidă dacă vor fi sau nu tratate toate persoanele de COVID. Lunea trecută, în Elveția erau 22.301 de paturi, dintre care 6.353 încă libere, însă evoluția virusului este rapidă. 

Această informaţie a stârnit stupoare, recunoaște Franco Denti, președintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino: „Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi și pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic.

Dar acest document, care este public, este o garanție pentru medicii și pacienții înșiși, care nu vor să fie supuși unui tratament suplimentar”.


Preluat de la: Publika.md