Efectele pandemiei asupra moldovenilor. Datele alarmante prezentate de Biroul Național de Statistică

Pandemia ne-a sărăcit și ne-a aruncat în stări de depresie și anxietate. Asta arată o cercetare privind influența pandemiei de coronavirus asupra gospodăriilor realizată de Biroul Național de Statistică în perioada aprilie – iunie. Aproape 40 la sută dintre participanţi au acuzat stări de depresie, stres, anxietate, iar 75 de procente spun că și-au amânat călătoriile programate în acest an.

Aşadar, aproape 15 la sută din respondenţi au declarat că cel puțin un membru al familiei a revenit de peste hotare, după ce a rămas fără lucru. Alţi 15 la sută au menționat că au cel puțin un apropiat care nu se poate întoarce în țară. Pentru unii, nici acasă nu a fost atât de bine. 3 la sută dintre familiile care muncesc în Moldova au rămas fără locul de muncă. 

Astfel, pandemia a afectat și veniturile. 17 la sută dintre participanţii la sondaj au menționat reducerea sau pierderea veniturilor, iar peste 8 la sută spun că nu au mai primit bani de peste hotare. Au fost şi din cei care s-au plâns că au avut întârzieri la salarii, pensii sau alocaţii sociale, circa 4 procente.

Iar 16 la sută dintre gospodării s-au confruntat cu dificultăți financiare. Pentru a le depăși, aproape 20 la sută dintre respondenți au făcut economii la mâncare. Peste 19 la sută au cheltuit din economiile făcute anterior, iar aproape 5 procente au recunoscut că nu și-au achitat toate facturile, pentru a se descurca. Peste 3 la sută au împrumutat bani. 

”Repet, suntem o populație destul de săracă și orice criză ne afectează, în primul rând, și alte cheltuieli cotidiene, de bază. Care vor fi efectele crizei provocate de pandemie este devreme de spus, atât timp cât noi nu știm cât va dura.”, a comunicat sociologul, Vasile Cantarji.

Potrivit datelor statistice, pandemia a lăsat 38 de mii de oameni fără un venit pentru câteva luni.


Preluat de la: Publika.md