Satul Petrunea, la 100 de ani de la fondare. Locuitorii au instalat un monument în cinstea primilor băștinași

Oamenii din satul Petrunea, raionul Glodeni, au adus un omagiu primilor băștinași care au fondat localitatea, așa că au instalat un monument pe care au gravat numele strămoșilor. Evenimentul a avut loc în ziua celebrării celor 100 de ani de la prima atestare documentară a satului.

Potrivit portalului nordnews.md, ideea aparține Mariei Banari, locuitoare a staului.

„Această inițiativă a fost pornită de la mine. La început am amenajat un răzor cu flori, pe urmă am hotărât că ar fi bine să fie un monument.”, a povestit locuitoarea satului Petrunea, Maria Banari.

Aceeași sursă precizează că realizarea proiectului a costat aproape 140 de mii de lei. Cea mai mare parte din cheltuieli a fost suportată de băștinașul Anatolie Gușan.

„Mână de la mână, m-au ajutat și câțiva băieți și am făcut acest monument în cinstea tuturor sătenilor noștri, a tuturor bunicilor noștri, inclusiv în cinstea străbunicii mele, care este pe această listă.”, a spus locuitorul satului Petrunea, Anatolie Gușan.

Localnicii povestesc că petrunenii se trag din satul Colincăuţi, judeţul Hotin, Basarabia. În 1917, după ocuparea localității de armatele austro-germane, majoritatea populaţiei a fost luată în prizonierat.

„Populația din Colincăuți este evacuată în Galiția. Unele lucruri le-au îngropat în pământ pentru ca atunci când se vor întoarce să le găsească. Când s-au întors, satul era distrus până în temelie.”

Însă, după reforma agrară din România, 61 de familii, în funte cu Vasile Olaru, au primit pământ pe moșia unui boier, loc care a fost denumit în Petrunea.

„Când au venit nici nu aveau unde sta. Buruian cât casa de înalt, mama spunea. Tata a cosit și a făcut o colibă.”

Potrivit legendei, Petrunea era un cioban, primul om care i-a întâmpinat pe localnici.


Preluat de la: Publika.md