Fumători au fost, sunt și vor fi, însă ei au nevoie de alternative

Cel de-al treilea Summit privind Reducerea Riscurilor Asociate Tutunului s-a remarcat prin discuții despre minimizarea riscurilor pentru sănătate inclusiv cu ajutorul produselor alternative, cum ar fi țigările electronice, snus și sistemele de încălzire a tutunului. 

Summitul a reunit cei mai buni medici din Europa, care au prezentat publicului un spectru larg de studii și opinii.

O dilemă a medicilor – ce sfaturi să ofere oamenilor

Strategia de reducere a riscurilor presupune minimizarea daunei acțiunilor cu grad sporit de risc, cum ar fi fumatul. Acesta a fost unul dintre subiectele de discuție din cadrul evenimentului.

“Lupta împotriva tutunului este o discuție științifică lungă și argumentată”, susține Peter Harper, oncolog din Marea Britanie. “Deși datele științifice demonstrează că produsele fără fum elimină mult mai puține substanțe chimice comparativ cu țigările obișnuite, multe state implementează aceleași politici restrictive ca și față de țigările clasice.” a mai adăugat medicul.

În același timp, în state precum Suedia, utilizarea snus-ului este permisă la nivel de stat, iar fumătorii reprezintă doar 5% din populație, comparativ cu o medie care în UE se ridică la 24%. De remarcat este și faptul că Suedia are cea mai mică rată a mortalității din Uniunea Europeană la capitolul deceselor provocate de fumat. Anul trecut și autoritățile din SUA au aprobat vânzarea snus-ului în calitate de produs cu risc redus. În UE însă snus-ul este și astăzi interzis.

Strategia de reducere a riscurilor funcționează și poate fi un instrument eficient, care ar ajuta fumătorii să renunțe la viciu, chiar dacă deocamdată nu există date despre efectul pe termen lung al unora dintre aceste produse.

Efrain Cambronero, șef al departamentului de chirurgie oncologică din Costa Rica, este sigur că dilema medicilor este să recomande sau nu produsele alternative țigărilor pentru a reduce riscurile.
“Bineînțeles, renunțarea definitivă la fumat este cea mai bună opțiune, însă nu putem ignora faptul că 30% dintre bolnavii de cancer pulmonar, continuă să fumeze. Raționamentul medicilor constă în faptul că, fumătorii înrăiți, care nu pot renunța desinestătător la fumat, pot fi ajutați să reducă riscurile”, a explicat medicul.

Fumătorii au nevoie de alternative

Profesorul Manuel Pais Clement și totodată vicepreședintele Asociației Europene a Medicilor, a declarat că în ultimele cinci decenii se insista doar pe renunțarea la fumat. Însă astăzi sunt dovezi clinice a faptului că există instrumente care ajută oamenii să reducă riscurile.

“Fumători întotdeauna au fost, sunt și vor fi. E nevoie de alternative, care să ajute acești oameni să sufere mai puțin de la consecințele negative ale consumului de tutun”, a declarat profesorul.

Piotr Kuna, șeful departamentului de Medicină Internă, Astm și Alergologie a Universității de Medicină din Polonia, a relatat despre afecțiunile căilor respiratorii cauzate de fumat.

“Chiar dacă fumătorul renunță la fumat pentru o perioadă de timp iar apoi reia obiceiul, plămânii lui funcționează mai bine. În Polonia, conform protocolului, fumătorii sunt sfătuiți să renunțe la fumat, iar celor care nu reușesc, li se propun dispozitive de reducere a riscurilor inclusiv țigări electronice sau sisteme de încălzit tutunul”, a explicat Piotr Kuna.

“Dacă o persoană nu poate renunța la fumat, îi putem recomanda să utilizeze oricare alte mijloace de reducere a riscurilor”, susține Michael G. Toumbis, pulmonolog, șef al Institutului de boli respiratorii din Cipru. El a prezentat ultimele date privind lupta împotriva fumatului, remarcând că progresul este unul moderat și este nevoie de identificat metode complementare pentru a reduce numărul de fumători din lume.

Un instrument utilizat pentru a renunța la fumat

Doctorul în medicină și profesorul Konstantinos Farsalinos, a prezentat informații noi referitoare la studiile țigărilor electronice efectuate în ultimul an. Potrivit lui, utilizarea țigărilor electronice de către tineri are mai mult un rol de experiment pentru ei, iar în ultimii 10 ani se atestă o scădere a numărului de fumători printre tineri.

Studiile au arătat că țigările electronice sunt produse ce livrează nicotină și că ele pot îmbunătăți rata de renunțare la fumat. Însă, țigările electronice pot avea și consecințe serioase asupra inimii și a vaselor sangvine, afecțiuni acute dar și cronice, așa că aceste dispozitivele trebuie utilizate doar cu scopul de a renunța la fumat în timp util.

CUM STAU LUCRURILE ÎN MOLDOVA?

Ca să renunți la fumat timp de o zi, trebuie să ai o motivație puternică.

Iurie Dragunov, medic psihoterapeut din Moldova, specializat în tratamentul dependenței de alcool, droguri și jocuri:
– Înlocuitorii țigărilor provoacă și ei dependență, la fel ca și țigările obișnuite. Deși persoana fumează mai puțin dintr-o dată, per total numărul prizelor devine mai mare. Dacă țigările clasice elemină produse de ardere, atunci cele electronice se remarcă prin umiditate ridicată, iar nicotina este absorbită în cantități mai mari și mai rapid. Prin urmare, mai repede afectează vasele.”

– În cât timp poate o persoană să renunțe la fumat?
– E diferit.
– O lună, două, un an?
– Sunt oameni care pot lăsa fumatul în decurs de o zi. Sunt alți pacienți pe care îi ajută medicamentele să scadă treptat aportul de nicotină. Unii folosesc înlocuitori cum ar fi țigările electronice. Cartea scrisă de Allen Carr “În sfârșit nefumător. Metoda ușoară a lui Allen Carr”, apropos, e cea mai bună lucrare a sa, întrucât îi ajută pe mulți să renunțe la fumat. Cel mai important lucru este motivația. Un exemplu radical e atunci când omul a decis și într-o zi a renunțat la fumat, dar asta depinde doar de persoana în cauză. Știu fumători înrăiți care au procedat așa. Au făcut-o când au dat de o problemă și în acest fel au găsit soluția. Unul dintre pacienți era internat în spital în urma unui atac de cord, mai și suferea de ulcer. Într-o zi când sta el așezat pe o bancă și fuma, pe lângă dânsul a trecut chirurgul și i-a spus: o, păi tu fumezi! Mai ai de trăit 3 zile, renunță chiar acum! Tânărul s-a speriat și deja 30 de ani de când nu mai fumează.

– E nevoie de tărie de caracter…

– Exact! Numai așa poți în decurs de o zi să rezolvi această problemă.

 kp.md/ 


Preluat de la: Timpul.md