Dumbrăveanu: Bilanţul real al îmbolnăvirilor de COVID-19 în Moldova este mult mai mare decât cel oficial

Bilanţul real al îmbolnăvirilor de COVID-19 în Moldova este mult mai mare decât cel oficial. Cel puţin asta a dat de înţeles ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune. Potrivit lui Dumbrăveanu, mulţi dintre bolnavii asimptomatici sau cu forme uşoare ale bolii nu se regăsesc în statistici, dar transmit virusul altor oameni, care ar putea face forme grave.

Viorica Dumbrăveanu spune că cinci procente dintre bolnavii de COVID-19 ajung în stare gravă. Alţi 13 la sută suferă de forme medii ale bolii, în timp ce 82 la sută din numărul celor infectaţi cu noul coronavirus sunt asimptomatici sau au o formă uşoară.

”E clar că ar putea fi persoane care sunt asimptomatice și nici nu știm că ele sunt în preajma noastră. Noi de fiecare dată facem apel către persoane când au anumite simptome, să se adreseze către medicii de familie. În condițiile date, este foarte greu să identificăm aceste persoane”, a spus Dumbrăveanu. 

Viorica Dumbrăveanu a reiterat că Moldova în lista de aşteptare pentru un vaccin anti-COVID-19.

”Vom beneficia atunci când va fi un vaccin testat, precalificat de către OMS. Vorbim de un vaccin care poate fi administrat populaţiei, fără risc pentru sănătatea sau viaţa acestora”, a declarat ministrul Sănătății. 

Pacienţii asimptomatici ies din autoizolare după zece zile de la efectuarea primului test pozitiv la COVID-19, fără o testare repetată. Persoanele care au forme uşoare şi medii ale bolii sunt externate sau nu mai urmează tratamentul la domiciliu după cel puţin 13 zile de la apariţia simptomelor. Sunt supuse unei testări repetate doar persoanele cu forme grave ale bolii şi toţi copii mai mici de 7 ani.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ANSP mai are peste 70 de mii de teste la COVID-19.

Totodată, autorităţile finalizează procedura de achiziţie a încă o sută de mii de teste, iar, ulterior, vor fi cumpărate alte o sută de mii. Potrivit şefului secţiei supraveghere epidemiologică din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță, 60 la sută din testele la COVID-19 efectuate zilnic sunt realizate în laboratoarele de stat, iar restul, în cele private.

 


Preluat de la: Publika.md