Pe timp de pandemie, moldovenii au luat mai multe credite de la organizațiile de creditare nebancare. Potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieții Financiare, în prima jumătate a acestui an, împrumuturile și leasing-uri acordate de aceste companii au fost de aproape 9,2 miliarde de lei, cu 7,5 la sută mai mult faţă de aceeași perioadă a anului trecut.
Creditarea a fost însă afectată de pandemie: în aprilie-iunie volumul creditelor a scăzut faţă de ianuarie-martie 2020.
Astfel, în trimestrul doi al anului s-a înregistrat o scădere de 5,6%, față de primul trimestru. Trendul se explică prin faptul că organizațiile nebancare s-au axat cu prioritate pe prelungirea sau renegocierea contractelor cu clienții deja existenți, în defavoarea acordării unor credite noi. Astfel, în această perioadă au fost renegociate aproximativ 18 la sută dintre contracte.
Totodată, conform datelor CNPF, la 1 iulie 2020, capitalul propriu al organizațiilor de creditare nebancară a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 21,3 la sută, depăşind 3,6 miliarde de lei.
În prima jumătate a anului, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară erau înregistrate 168 de companii. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a depășit 458 de mii, dintre care peste 455 de mii sunt persoane fizice și 3700 sunt persoane juridice. Media împrumuturilor este de aproximativ 20 mii lei.
Recent, opoziția parlamentară a sesizat o problemă în domeniu. Potrivit deputatului PAS Dan Perciun, împrumuturile date de companiile de microfinanțare sunt o adevărată capcană pentru consumatori. Parlamentarul a mai declarat că situația s-a agravat în perioada pandemiei, când mulţi oameni au rămas fără loc de muncă, iar din cauza dobânzilor mari, sute de oameni nu reușesc să returneze creditele.
Pe de altă parte, reprezentații companiilor de microfinanțare spun că activează strict în baza legii și chiar au venit în sprijinul clienţilor în perioada de criză. Autorităţile de resort spun că ştiu problema şi caută soluţii.
Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat anterior că deputații trebuie să elaboreze un proiect de lege privind posibila preluare de către stat a datoriilor oamenilor, iar Guvernul îl va examina conform procedurii. În privinţa amânării plăților și dobânzilor, Pușcuța susţine că măsura ar afecta grav domeniul și că deocamdată nu poate fi pusă în practică.
Preluat de la: Publika.md