Guvernul a aprobat acordul de „credit suveran” de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse. Totuși, unii membri ale Guvernului s-au arătat sceptici față de prevederile contractuale, precizând că ar putea exista anumite riscuri.
„Vă rog să explicați dacă nu sunt riscuri și care va fi impactul?”, l-a întrebat Pînzari pe ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță.
În replică, Pușcuță a menționat că „în acord nu se regăsesc condiționalități care ar depăși cadrul legal al Republicii Moldova”.
„Conform acordului, partea Moldovei, în interesul extinderii relațiilor economico-comerciale între cele două țări, va depune efort pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul Republicii Moldova de către companiile rusești. În acest scop, companiile rusești vor avea acces să participe la procedurile competitive pentru achiziții de bunuri și servicii stabilite în Republica Moldova, în condiții nu mai puțin favorabile decât cele oferite companiilor din Moldova și altor companii… Se stabilește că condițiile oferite către companiile naționale și alte companii vor fi identice cu cele oferite companiilor rusești. Deci, îi așteptăm să participe la proiecte de dezvoltare, dacă sunt doritori”, i-a răspuns ministrul Finanțelor.
Și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a venit cu precizări la prevederile acordului.
„Este un acord standard pe care îl încheie Federația Rusă cu diferite țări sau este ceva la ce am insistat noi?”, a întrebat el, referindu-se la prevederile ce țin de obligațiile financiare față de autoritățile ruse.
În replică, Pușcuță i-a amintit șefului MAEIE că atunci când acordul se afla la etapa de elaborare, Oleg Țulea nu a avut careva obiecții: „Am discutat cu dumneavoastră o săptămână în urmă cu privire la acest acord și totul a fost OK”.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, la fel a atras atenția asupra obligațiilor contractuale.
„Obligațiile financiare în raport cu autoritățile Federației Ruse condiționează alte obligații financiare care reiese din alte relații contractuale?”, l-a întrebat vicepremierul pe ministrul Finanțelor.
„Documentul prevede că Republica Moldova răspunde pentru toate împrumuturile de stat oferite, dar și pentru alte împrumuturi care, eventual, vor fi oferite agenților economici din Republica Moldova cu garanția Guvernului Federației Ruse, dar cu acordul părții moldovenești”, a răspuns Pușcuța.
În discuție s-a implicat și premierul Ion Chicu. Potrivit șefului Executivului, „Republica Moldova nu își ia niciun angajament din acele speculate intens de rusofobi”.
„Acei care au citit acest acord s-au convins că este un acord clasic de finanțare, fără condiții ascunse sau care ar fi în detrimentul Republicii Moldova”, a declarat Chicu.
Amintim că vineri, 17 aprilie, a fost semnat acordul pentru creditul suveran de 200 mln euro oferit de Federația Rusă, cu o dobândă de 2%, pentru o perioadă de 10 ani.Preluat de la: Timpul.md