347.000 din cei 850.000 de lucrători casnici din Italia provin din Europa de Est, în special din România, Bulgaria sau Ucraina, potrivit datelor publicate de Il Sole 24 ore, cotidian național italian de afaceri deținut de Confindustria, federația patronală italiană.
Acești lucrători sunt dedicați îngrijirii bătrânilor, bolnavilor și persoanelor cu dizabilități și deseori locuiesc în casele acestora. Prin ordinul ministrului sănătății, Roberto Speranza, autoritățile italiene au decis, pe 24 iulie, obligația de supraveghere a sănătății și de izolare timp de 14 zile pentru persoanele care se întorc în Italia după o ședere sau un tranzit în Bulgaria sau România.
”Însă familiile la care lucrează badantele nu pot asigura perioada de izolare a lucrătorului la domiciliu”, a explicat Teresa Benvenuto, secretară națională a Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici, care a făcut un apel la autorități.
Teresa Benvenuto: „Găsiți un loc pentru carantina îngrijitorilor care provin din țări cu o incidență ridicată a infecțiilor cu Covid-19, care este diferită de locuința persoanelor vârstnice asistate și ajungeți la un cadru de proceduri de prevenire uniformă între toate regiunile!”
Două regiuni ale Italiei au luat deja măsuri în acest sens.
Regiunea Lazio a prevăzut că, în cazurile în care lucrătorul din Bulgaria, Romania sau Ucraina nu poate petrece perioada de izolare la o locuința indicată drept domiciliul său, Protecția Civilă Regională ”stabilește metodele și locul în care se poate efectua supravegherea sănătății și izolarea”.
De asemenea, e prevăzută efectuarea voluntară a testelor serologice la stațiile de sosire a autobuzelor lucrătorilor din Bulgaria, România şi Ucraina. Regiunea Veneto prevede testul tampon obligatoriu pentru lucrătorii care se întorc dintr-o serie de țări cu risc.
Preluat de la: Publika.md