Deși publicația avea un tiraj solid și aborda multe subiecte de interes public, cea mai citită rubrică era Horoscopul. Pe atunci, în R. Moldova, nu exista internet și nu știu de unde redacția făcea rost de textele pentru această rubrică, dar țin minte că primeam sute sau mii de mulțumiri din partea cititorilor pentru publicarea acestora. Iată de ce într-o zi, când horoscopul lipsea, în redacție se ridicase panica. Văzând agitația din jur, eu m-am așezat la un computer și am zdrobit un horoscop. A fost publicat și cititorii au rămas foarte entuziasmați de „profețiile” născocite de mine. Atunci am prins șmecheria: din câteva mii de oameni născuți într-o lună, marea majoritate trăiește atât momente mai plăcute, cât și mai triste pe parcursul unei săptămâni. Prin urmare, nu poți da greș făcând un horoscop, chiar dacă nu pricepi nimic în astrologie, după exemplul meu.
În acei ani, făceau adevărate furori și clarvăzătorii, numiți extrasenzitivi, care apăreau seară de seară la televizor și băgau în sperieți lumea. Cred că niciodată în istoria modernă aceștia nu s-au bucurat de o asemenea popularitate ca în spațiul ex-socialist anume la acea vreme. La ușile lor se formau cozi interminabile, milioane de oameni veneau să afle cum să se îmbogățească, să fie iubiți, să se vindece de unele boli, să-și dezlege cununia și alte prostii. Ulterior s-a constatat că cea mai mare parte a acestor „noi dumnezei moderni” mințeau și își făceau averi prin înșelăciune, dar deja nu mai conta, pentru că valul trecuse.
Alte două subiecte foarte populare despre care scriau toate ziarele timpului și se discuta aprins la fiece colț de stradă erau adulterul și extratereștrii. Deși infidelitatea a fost și va exista în unele familii, promovarea ei la scară largă era promovată atunci atât de asiduu, încât devenise în percepția multor oameni o virtute. Ideea implementată în mințile oamenilor era următoarea: dacă te culci cu un singur om mult timp, te plictisești, de aia părăsește-l și du-te cu altul; nu te gândi la copiii voștri, ci numai și numai la sex. Efectul acestei schimbări de mentalitate s-a făcut simțit. În consecință, numărul divorțurilor, după cum arată și statistica, a crescut fulminant în acea perioadă.
La fel de chibzuit a fost dirijată și politica OZN-urilor în fostul bloc socialist. Cele mai bizare povești despre apariția farfuriilor zburătoare, inclusiv în satele și orașele noastre, apăreau în toată presa și căpătau tot mai multă credibilitate în mulțime. Îmi amintesc că un jurnalist de la Chișinău a deschis și o gazetă specializată în acest domeniu, pentru care el și prietenii săi inventau niște istorioare stupide despre cum, de exemplu, Petrea s-a trezit în ascensor cu un drăcușor de pe altă planetă, Clava a fost vizitată acasă de o farfurie magică, iar Catinca a mers în troleibuz cu un extraterestru foarte blajin. Și de data aceasta scopul a fost atins, societatea a fost îngenuncheată în fața unor gogomănii. Chiar și un prieten de-al meu era gata să se jure că s-a întâlnit într-o seară, în drum spre casă, cu „un om de pe altă planetă”…
Astăzi, după atâția ani, putem constata că acel proiect complex de manipulare a fost bine dirijat, de vreme ce nu s-a extins la întâmplare într-o anumită țară sau într-un grup restrâns de state, ci în toată Europa de Est. Probabil, după reeducarea sovietică, cetățenii din fostul bloc socialist au fost supuși astfel unui alt model de reeducare, pentru a se conforma lumii noi în care intrau. De fapt, atât reeducarea comunistă, cât și cea democratică, au lovit în același punct și anume în valorile naționale și spirituale ale popoarelor, precum și în atașamentul oamenilor față de biserică. Dar acesta este un alt subiect, care necesită o abordare aparte.
Bolnavii de COVID-19 și medicii sunt folosiți ca unelte de propagandă politică
Mi-am amintit despre toate acestea zilele trecute, când premierul Ion Chicu a declarat că în toamnă am putea avea mii de persoane infectate zilnic cu noul coronavirus, ceea ce va conduce la amânarea alegerilor prezidențiale. Și președintele Igor Dodon a dat de înțeles în unele ieșiri publice că și-ar dori același lucru. El a vorbit despre o eventuală instituire a stării de urgență în preajma alegerilor, care i-ar permite să rămână șef de stat pentru o perioadă nedeterminată. Din aceste motive exclusiv politice, nu va fi de mirare dacă numărul infectaților cu COVID-19 ar crește într-adevăr în R. Moldova într-un mod spectaculos. Chiar și ultimele date oficiale cu privire la statistica infectaților par a fi exagerate.
Această situație mă face să cred că, dacă aceiași politicieni s-ar fi aflat la guvernare în anii ’90, Dodon și Chicu ne-ar fi spus că alegerile se amână, deoarece horoscopul anunță că, în plină campanie electorală, pe teritoriul în R. Moldova va pogorî o armată de OZN-uri, care vor răpi oamenii de pe străzi și ar putea să-i infecteze cu vreun virus extraterestru. S-ar fi găsit și un kașpirovski care să confirme aceste temeri și să dea garanții că toți cei care vor sta acasă în ziua alegerilor vor fi vizitați de persoana iubită și se vor simți fericiți.
Din păcate, astfel COVID-19 devine la Chișinău o metodă de șantaj politic. Iar pacienții infectați și medicii care luptă pentru salvarea acestora sunt folosiți ca niște unelte de propagandă politică. Am impresia că premierul Chicu doar se spală pe mâini atunci când afirmă că numărul bolnavilor crește, pentru că nu respectăm măsurile de prevenire și combatere a virusului. Potrivit experților în criminalistică, un asemenea comportament este caracteristic escrocilor, care obișnuiesc să-și acuze victimele de fărădelegile pe care tot ei le-au săvârșit în privința acestora.
Preluat de la: Timpul.md