Grădiniţele din unele raioane, precum şi cele private din Capitală ar putea fi redeschise mai devreme de 1 septembrie. Cel puţin asta a declarat directorul ANSP, Nicolae Furtună, la o emisune televizată. Acesta a precizat că în satele şi oraşele unde localnicii s-au infectat în masă şi au o imunitate colectivă, instituţiile preşcolare şi-ar putea relua activitatea. Ar putea fi redeschise şi grădiniţele private care au un număr mai mic de copii.
Şeful ANSP a mai spus că principala regulă pentru redeschiderea instituţiilor preşcolare este respectarea măsurilor de igienă. Totodată, personalul grădiniţelor nu va trebui să poarte măşti de protecţie.
„Ei au şanse mai mari, dar nu doar private, sunt şi grădiniţe de stat care au condiţii bune şi pot să deschidă. Au un număr mai mic de copii. Nu poţi să îmbraci masca şi mănuşile de protecție. Asta nu e că fără sens, asta e nu ştiu din care operă. De aceea trebuie să le asiguri celelalte condiţii”, a spus directorul ANSP, Nicolae Furtună.
Epidemiologul şef susţine că cele mai problematice sunt grădiniţele unde angajaţii au peste 65 de ani.
„Dacă personalul grădiniţei constituie 70 la sută persoane peste 65 de ani, dar noi avem asemenea grădiniţe, eu nu m-aş aventura să deschid asemnea grădiniţe”, a spus directorul ANSP, Nicolae Furtună.
Potrivit ultimei hotărâri a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, instituţiile preşcolare ar putea fi redeschise doar dacă vor respecta nişte reguli stricte.
Potrivit documentului, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, cu un număr redus de copii. În grupele de 2-4 ani ar putea să fie maxim câte 8 copii, iar în grupele de 4-6 ani câte 12 copii.
Micuţii care vor frecventa grădiniţa în această perioadă vor fi selectaţi de reponsabilii instituţiei, în funcţie de familie. Prioritate vor avea copii ai căror ambii părinţi muncesc, îndeosebi ca lucrători medicali, poliţişti, precum şi cei din familii nevoiaşe. De asemenea, se propune ca grădinițele să activeze cu un program redus, de cel mult nouă ore, dintre care maxim şapte ore în instituţie. În toată această perioadă vor fi interzise matineele, sărbătorirea zilelor de naştere, excursiile, precum şi adunările de părinţi.
Oficial, grădiniţele rămân închise până în data de 1 septembrie.
Preluat de la: Publika.md