52 de cadre medicale din România, care lucrează cot la cot cu doctorii moldoveni în lupta cu COVID-19, au primit pașapoarte diplomatice (FOTO)

Au venit în Republica Moldova ca să-și ajute frații de peste Prut în lupta cu COVID-19 şi în semn de recunoştinţă pentru gestul lor au fost răsplătiți cu pașapoarte diplomatice din partea autorităților române. Este vorba despre cele 52 de cadre medicale din România, care au venit în țara noastră în data de 30 aprilie, pentru a-şi ajuta colegii de breaslă.

Voluntarii români spun că munca pe care o depun zilnic este dificilă, dar nu se lasă învinşi.

Giorgiana Matei spune că în aceste momente grele pentru întreaga lume, a vrut să fie alături de medicii moldoveni, dar şi să ajute cât mai mulţi oameni.

”Sunt foarte mulți pacienți. Situația este foarte gravă în spital, mai ales la terapia intensivă. Sunt foarte multe manevre care trebuiesc făcute, salvatoare de viață. Colegii noștri se descurcă cu greu, dar se descurcă. Ei sunt foarte pregătiți”, a spus medicul din Iași, România, Giorgiana Mate.

Și Daniela Șomlea face parte din echipa venită de peste Prut.

”Lupta este grea, oamenii fac tot posibilul să învingă în această luptă. Cred că ajutorul nostru este important”, a menționat asistentul medical din Cluj, România, Daniela Șomlea.

Doctorul spune că este foarte important că oamenii să înțeleagă și să respecte recomandările medicilor.

”Toţi cei care luptă cu acest virus merită să fie apreciați mult. Noi cu atât mai mult ne simțim apreciați cu cât acest pașaport vine… nu ne-am așteptat. Nu știu cu ce beneficii vine, dar sunt și responsabilități”, a afirmat asistentul medical din Cluj, România, Daniela Șomlea.

Decizia de a acorda pașapoarte diplomatice doctorilor voluntari aparține ministrului român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Unii le-au primit din mâna Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță.

”Vreau să vă mulţumesc din inimă pentru tot ceea ce faceţi, să vă asigurăm de înalta noastră preţuire, să vă dorim multă sănătate, să vă întoarceți cu bucurie şi mândrie acasă, iar nouă să ne daţi speranţa că putem conta pe dumneavoastră”, a comunicat ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă.

Ceremonii similare de înmânare a paşapoartelor diplomatice au fost organizate şi la consulatele din Bălți și Cahul, unde au fost repartizaţi medicii.
Documentele se eliberează, de regulă, cu o valabilitate de cinci ani, şi pot fi prelungite o singură dată.

Medicii români se vor afla în țara noastră până în data de 15 mai, atunci când se va încheia starea de urgență.


Preluat de la: Publika.md