320 de angajaţi ai instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii, care s-au îmbolnăvit de COVID-19, vor primi câte 16 000 de lei

320 de angajaţi ai instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii, care s-au îmbolnăvit de COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, vor primi câte 16 000 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la şedinţa de astăzi a Guvernului. Pentru acordarea indemnizației unice, Cabinetul de miniştri a decis alocarea a 5,6 milioane lei.

Până în prezent, indemnizația unică de 16 000 de lei a fost acordată altor 813 angajați.

Totodată, Executivul a aprobat acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19.

Potrivit proiectului, de indemnizație vor putea beneficia: soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului (50% din baza de calcul); copiii până la vârsta de 18 ani sau până la terminarea studiilor, până la 23 de ani (75% pentru fiecare urmaș); unul dintre părinți, dacă nu există urmași din categoria celor menționați anterior (50% din baza de calcul).

Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar din ultimele 12 luni până la deces, dar nu mai puțin de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie.

Indemnizația se stabilește din data decesului, iar cererea și actele necesare vor trebui depuse în termen de 90 de zile. Pentru implementarea proiectului în acest an au fost alocate cca 3,3 milioane de lei, pentru 2021 sunt prevăzute 13 mil. lei, iar pentru 2022 – cca 20 mil. lei.


Preluat de la: Publika.md