3 ianuarie a fost declarată zi de doliu național în Ucraina, după incendiul din oraşul Harkov

3 ianuarie a fost declarată zi de doliu național în Ucraina, după decesul a 15 persoane într-un incendiu care a avut loc joi la un azil pentru bătrâni din oraşul Harkov. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susţinut un briefing la locul tragediei, la care a exprimat condoleanțe familiilor persoanelor decedate și celor care au fost rănite.

„Încă o dată vreau să exprim condoleanțe tuturor rudelor și persoanelor apropiate. Din păcate, motivele pentru care am venit la Harkov nu sunt prea bune. Vom investiga situația și înțelegem că vom avea provocări mari.”

Zelenski a examinat personal locul tragediei şi a constatat că azilul nu figura în niciun registru. În acest context, el a cerut ca toate instituțiile de acest fel să fie verificate pentru a putea fi evitate astfel de tragedii. Şase astfel de pensiuni private au fost deja identificate la Harcov şi ridică mari semne de întrebare privind activitatea acestora.

Vineri, procurorul general a anunțat că oamenii legii au reținut în acest caz patru persoane – stăpânul imobilului, chiriașul și soția lui, dar și administratorul azilului, care nu era angajat oficial.

Azilul se afla într-o casă cu două etaje, în care erau întreţinute persoane cu vârste între 25 și 90 de ani. În momentul declanșării incendiului în clădire se aflau 33 de oameni.

La stingerea focului au fost antrenate șapte autospeciale și zeci de pompieri. Oamenii legii iau în calcul trei versiuni ale cauzelor tragediei: incendiu intenționat, scurtcircuit sau manipularea neglijentă a dispozitivelor electrice de încălzire.


Preluat de la: Publika.md