Ea a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Iosip Broz Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.
21 mai 1703
Țarul Petru I mută capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg, într-una din încercările sale de a da un impuls de europenizare unei țări rămase în urmă față de civilizația continentului. Anterior, țarul vizitase Europa, fiind primul principe rus după secole care trece granițele imperiului, unde se făcuse de râs din cauza comportamentului său ciudat și al obiceiurilor și tradițiilor rusești. Se întoarce cu dorința de a moderniza o societate împietrită în deprinderile Evului Mediu întunecat, iar primele sale „războaie” celebre sunt cu bărbile rușilor și cu vestimentația acestora.
22 mai 1948
23 mai 1942
Pe 12 mai 1942, forțele sovietice de sub comanda mareșalului Semion Timoșenko au lansat o ofensivă împotriva Armatei a VI-a Germană, atacând din punga realizată în timpul contraofensivei de iarnă. După câteva succese inițiale, ofensiva a fost oprită de germani. Mai multe erori ale ofițerilor de stat major și ale lui Stalin, care nu au reușit să estimeze corect potențialul Wehrmachtului și supraevaluaseră potențialul forțelor sovietice proaspăt recrutate, au permis germanilor să execute o manevră de învăluire dublă, care a tăiat trupelor sovietice legătura cu propriul front. Pe 23 mai germanii au încercuit complet trupele sovietice, care au capitulat 5 zile mai târziu.
Sângeroasa bătălie lungă de 17 zile a dus la pierderea a peste 200.000 de soldați ai Armatei Roșii și a mai multor sute de tancuri. În final, Friedrich Paulus a câștigat o victorie importantă, care a deschis trupelor de sub comanda sa calea pentru declanșarea Operațiunii Albastru și a bătăliei Stalingradului, aruncând forțele sovietice într-o lungă serie de înfrângeri și retrageri.
24 mai 1906
La Chișinău, a apărut prima gazetă național-democratică, „Basarabia”, sub îndrumarea avocatului Emanoil N. Gavriliță. Ulterior, în jurul acestui ziar s-a constituit nucleul Partidului Național-Democrat, care a elaborat un plan politic de stăvilire a rusificării românilor basarabeni.
În jurul publicației intitulată „Basarabia” se găseau grupați cei mai mulți intelectuali basarabeni. Aceștia susțineau ca drepturile politice, naționale și sociale să se câștige prin stăruință, luptă îndârjită și nu prin cerșeală. Tot ce avea Basarabia tânără mai inteligent, mai îndrăzneț, se găsea în jurul noii gazete românești. Între colaboratori îi găsim pe Ioan Pelivan, Ion Gândul, Pantelimon Halippa, Nicolae Popovschi, pe frații Ion și Teodor Inculeț, Alexei Mateevici etc, care făceau legătura cu românii din Regat. Încă de la prima apariție, „Basarabia” a intrat în conflict cu autoritățile rusești. Poliția rusă a confiscat mai multe numere, uneori chiar din sediul redacției.
Învățătorilor le sunt interzise abonamente la această publicație, în timp ce foarte multe exemplare sunt distruse de poștă. Membrii redacției și mulți colaboratori sunt urmăriți de poliție. Directorul E. Gavriliță este dat în judecată pentru articolul scris de Pan Halippa, este condamnat la o lună la ostrov și este amendat cu suma de 100 de ruble.
În cele din urmă, Pan Halippa este arestat la Moscova în timp ce se afla la un congres, ca delegat al țărănimii din Basarabia. Din cauza presiunilor exercitate de autorități, conducătorii acestei publicații sunt siliți să renunțe. În luna martie 1907 apărea la Chișinău, ultimul număr (78) al „Basarabiei” care avea pe prima pagină imprimată în întregime poezia „Deșteaptă-te, române!”.
25 mai 1990
În anul 1990, Mircea Druc este ales ca deputat al Frontului Popular (FPM) în Sovietul Suprem al RSS Moldova. La data de 25 mai 1990, este ales prim-ministru al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al RSSM. În această calitate, el cumula și funcția de membru în guvernul sovietic, participând de două ori pe săptămână la ședințele executivului de la Moscova. Guvernul condus de Mircea Druc a promovat un amplu program de reforme politice, economice și sociale care urmăreau desprinderea RSS Moldova de URSS și reducerea dependenței RSSM de instituțiile de la Moscova, în scopul obținerii independenței RSSM:
– a înființat primele structuri ale Armatei Naționale, Poliției Naționale, Trupelor de Carabinieri (după modelul italian) și ale serviciilor speciale de informații;
– a introdus limba română ca limbă de predare în școli,licee și universități;
– a fondat Academia de Studii Economice și Academia Națională de Poliție, cu sediul la Chișinău;
– a contribuit la trimiterea la studii în România și în alte țări a peste 3.000 de studenți, doctoranzi și elevi;
– a eliminat Partidul Comunist din viața socială.
26 mai 1488
Mănăstirea Voroneț este supranumită Capela Sixtină a Estului. Este situată în satul cu același nume, la 36 km de Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și este inclusă în patrimoniul UNESCO. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Legenda „originii” bisericii unește pe vecie două mari personalități în destinul nostru național: ctitorul Mănăstirii Ștefan cel Mare și cuviosul părinte Daniil, primul stareț al mănăstirii.
Preluat de la: Timpul.md