11 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate

11 deputați din Parlamentul R. Moldova au fost sancționați pentru absențe nemotivate, fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare.

 Asociația Promo-LEX, a solicitat secretariatului Parlamentului informații despre cum a fost aplicată norma privind sancționarea pecuniară în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023.

 Cele mai multe absențe le au deputații din fracțiunea Partidului Șor care au lipsit in-corpore de la muncă. Este vorba de Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Denis Ulanov, în frunte cu Marina Tauber care în prezent se află în arest la domiciliu.

Aceștia sunt urmați de  deputații neafiliați Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan, Alexandr Suhodolschi și Gaik Vartanean.

Din fracțiunea BCS, cele mai multe lipse le are Constantin Starâș, iar de la PAS – Dumitru Alaiba care a fost numit între timp ministru al Economiei și Digitalizării.

Totodată conform Asociației, informațiile despre absențele motivate și nemotivate ale deputaților de la ședințele plenare sau cele ale comisiilor permanente din care fac parte, precum și măsurile de sancționare pecuniare dispuse în privința acestora trebuie să fie publice, pentru asigurarea transparenței activității deputaților.

„Asociația Promo-LEX salută sancționarea deputaților, conform normelor legale, întrucât consideră că măsurile pecuniare sunt menite să descurajeze absențele nemotivate de la lucrările Parlamentului și să responsabilizeze aleșii poporului. În același timp, subliniem necesitatea transparentizării informațiilor despre absențele motivate și nemotivate, precum și despre sancțiunile dispuse”, susțin reprezentanții Promo-LEX.

Promo-LEX consideră că motivele absențelor deputaților privind îndeplinirea unei însărcinări, dar și neparticiparea la ședințe în semn de protest trebuie reflectate în mod separat de celelalte motive întemeiate.


Preluat de la: Publika.md