10 țări din lume nu au înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus

Covid-19 a ajuns până în acest moment în aproape toate țările de pe planetă. Excepția este reprezentată de 10 țări – toate fiind state-insulă din Pacific.

Faptul că aceste țări au raportat 0 cazuri de infectare nu înseamnă, însă, că pandemia nu le-a afectat grav economiile, mai ales în contextul în care ele depind de turism. Fără a pune la socoteală Coreea de Nord și Turkmenistan, țările fără cazuri raportate de Covid-19 sunt:

Palau, de exemplu, este aproape o țară aproae complet dependentă de turism. În 2019, 90.000 de turiști au venit în această țară din Pacific, un număr de cinci ori mai mare decât întreaga sa populație. În 2017, FMI evalua că turismul reprezenta 40% din PIB-ul acestei țări.

Situația a fost afectată grav, însă, din momentul declanșării pandemiei de coronavirus. Granițele țării au fost închise în martie și au rămas așa. Chiar și în condițiile în care țara a raportat 0 cazuri, Covid-19 a afectat puternic economia.

Situația este similară în celelalte țări menționate. În Insulele Marshall, impactul asupra turismului a fost major – camerele de hotel ocupate anterior în proporție de 75-88% au ajuns la o rată de ocupare de 3-5%, scrie digi24.ro.

Mai mult, și pescuitul a avut de suferit în Insulele Marshall de pe urma pandemiei. Pentru a evita apariția unei epidemii locale, ambarcațiunile de pescuit au primit interdicții de a andoca în porturi dacă au oprit, anterior, într-un port dintr-o țară care are raportate cazuri de infectare. Alte ambarcațiuni trebuie să rămână în larg timp de 14 zile înainte de a putea intra în port. Exporturile de pește din această țară din mijlocul oceanului s-au prăbușit în ultimele luni, în condițiile de pandemie.


Preluat de la: Publika.md