10 EȘECURI ALE GUVERNULUI DODON ÎN PRIMELE 6 LUNI DE MANDAT

 

Guvernul Dodon, condus de Ion Chicu, împlinește azi pe 13 mai, 6 luni de mandat. 6 luni de când Igor Dodon, când a înțeles că s-ar putea să existe un procuror independent, a decis să dea jos guvernul Maia Sandu. Guvernul condus de Ion Chicu a eșuat în fața cetățenilor. Este un guvern slab, servil, corupt și rupt de nevoile reale ale oamenilor. Trecem în revistă cele mai însemnate 10 eșecuri ale Guvernului Dodon.

1. Cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 a personalului medical din lume. Este clar, nici un sistem de sănătate din lume nu era pregătit pentru o asemenea criză. Totuși, unele țări au luat decizii bune, iar altele – nu. Unele țări au reușit să mobilizeze resurse din timp și să salveze mai multe vieți, altele – nu. Unele țări au făcut tot posibilul pentru a-și proteja medicii, altele au eșuat. Republica Moldova face parte din a doua categorie, intrând în criză cu un sistem de sănătate subfinanțat și nepregătit. În rezultat, ne-am ales cu cea mai mare rată de infectare a personalului medical din lume. Mai mult decât atât, autoritățile sunt incapabile să stăvilească valul 1 al pandemiei. În Moldova încă se înregistrează peste 100 de cazuri pe zi, în timp ce în țări cu populație similară ca Lituania și Estonia, numărul zilnic de cazuri noi nu depășește 4-5.

2. Niciun efort real pentru menținerea locurilor de muncă și suportul micilor antreprenori în timpul pandemiei. Să fie clar – această guvernare nu este responsabilă de apariția pandemiei de coronavirus. Totuși, consecințele ei și modul în care ele sunt atenuate este direcr responsabilitatea acestui guvern. Pentru a adresa criza economică, guvernul trebuia să aibă două obiective majore: (1) să protejeze locurile de muncă, pentru ca oamenii să nu fie disponibilizați (pentru asta șomajul tehnic ar fi fost unica soluție) și (2) să asigure antreprenorii cu resurse financiare de urgență pentru a evita falimentele în lanț (garantarea creditelor e soluția optimă). Acest guvern nu a întreprins nici una. Măsurile economice ale guvernării arată bine doar pe hârtie. La modul practic, ele încurajează șomajul și încurajează falimentele în lanț. Guvernul Dodon nu a propus soluții optime pentru antreprenori, iar din cauza asta criza va fi mai adâncă decât s-ar fi putut.

3. Colapsul relațiilor cu UE. Din primele zile ale acestui guvern, s-a promovat ideea unei „politici externe echilibrate”, insinuând la faptul că până atunci ea ar fi fost…dezechilibrată? Așa sau altfel, această idee a dispărut în doar câteva luni, iar politica externă condusă de acest guvern este un eșec. Rezultatele să vorbească de la sine. Insultele și atacurile repetate în adresa Uniunii Europene au orice efect, dar nu construirea bunelor relații. Guvernul Dodon a avut, în esență, o politică externă pro-rusă. 

4. Ratarea finanțării externe. Guvernul Maia Sandu planifica în anul 2020 să aducă în țară peste 1 miliard de EURO care să lucreze pentru economie și pentru cetățeni. Guvernul condus de Ion Chicu a ratat aceste finanțări pentru că nu a făcut reformele necesare și nici nu a încercat să construiască relații de încredere cu partenerii noștri. Nici insultele și atacurile arogante în adresa partenerilor noștri nu au ajutat. 

5. Negocierea unui acord de împrumut cu Rusia neconstituțional. Unica finanțare asupra căreia acest guvern a lucrat este un împrumut din Federația Rusă. Au fost duse niște negocieri necalitative (sau nu au fost duse deloc), lipsite de orice transparență, iar acordul de finanțare care a fost semnat cu încălcări de procedură, conținea condiții ilegale, potențial toxice pentru Republica Moldova. Curtea Constituțională a declarat textul acordului anticonstituțional. 

6. Zero progres pe reforma justiției. Guvernul a facilitat de facto capturarea CSM și nu a depus niciun efort pentru a accelera reforma justiției. Ministerul Justiției s-a transformat într-un instrument de amânare a reformelor. Stoparea reformei justiției a provocat îngrijorări exprimate public nu o singură dată. Atât ONG-urile de specialitate, cât și partenerii externi, nu văd în esență nici o diferență dintre calitatea reformelor din justiție promovate de guvernul Dodon și calitatea reformelor din justiție promovate pe timpul lui Plahotniuc.

7. Atacuri grosolane asupra presei și lipsă de transparență. Azi Republica Moldova nu se guvernează transparent. Decizii neargumentate, luate peste noapte, cu un pronunțat miros de corupție, sunt deja o normă. În ultimele șase luni s-au îndesit atacurile asupra presei, promovate direct de unii demnitari de stat, inclusiv de Ion Chicu în repetate rânduri. Un asemenea discurs spune multe despre valorile din care este construită o persoană și valorile care stau la baza acestui guvern. Este condamnabil când un demnitar care consumă bani publici îi atacă pe cei care încearcă să-i reflecte activitatea. 

8. Reluarea contrabandei cu țigări și a schemelor. Guvernului Sandu a reușit să înghețe multe scheme de contrabandă, inclusiv cea cu țigări. Dacă în timpul Guvernării PD au intrat ilegal prin regiunea transnistreană peste 9 miliarde de țigări (ceea ce a generat pierderi la buget de peste 6 miliarde de lei), Guvernul Sandu a reușit să oprească volumul contrabandei la 0. Din păcate, contrabanda s-a reluat în timpul guvernării lui Dodon – numai perioada februarie-martie 2020 au fost introduse ilegal prin regiunea transnistreană aproape 200 milioane țigări.

9. Niciun progres pe investigarea marilor dosare de corupție. Corupția este pandemia noastră timp de 30 de ani. Corupția este în plin având în primul rând pentru că statul eșuează să aplice măsuri eficiente. Acest guvern nu a adoptat nici o măsură ambițioasă de combatere a corupției. Nici o schemă divulgată și distrusă, nici un ban recuperat din din Frauda Bancară. Corupția se simte confortabil cu o asemenea guvernare. Până și discursul luptei cu corupția a dispărut din vocabularul lui Ion Chicu și a lui Igor Dodon. 

10. Eșecul de a rezista imixtiunilor președintelui Igor Dodon când acesta își depășea atribuțiile. Guvernul Chicu este al treilea guvern cu care lucrează Igor Dodon în calitatea sa de președinte. În trei ani de președinție, Igor Dodon nu și-a permis atâtea imixtiuni în activitatea instituțiilor guvernamentale câte și-a permis în aceste șase luni. Este inclusiv eșecul premierului Chicu de a proteja instituția guvernului. Este un guvern slab, subordonat lui Igor Dodon. 
 
https://unpaspentru.md 


Preluat de la: Timpul.md