Aproape doi din 10 români nu au fost la stomatolog în ultimii cinci ani. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sănătatea orală. Patru din 10 fumători peste 65 de ani ajung să își piardă complet dinții, potrivit mediafax.
În fiecare an, în data de 20 martie, la nivel internațional este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale. „Țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al sănătății orale. Potrivit unui raport INSP, 18% dintre români nu au fost la medicul stomatolog în ultimii cinci ani, adresabilitatea scăzută generând agravarea afecțiunilor stomatologice și creșterea costurilor necesare pentru tratarea acestora,” avertizează dr. Cristina Cristea, medic specialist parodontolog la Clinicile Trident. Printre cele mai frecvente afecțiuni orale se numără cariile dentare, bolile parodontale, edentația și traumatismele dinților. Potrivit specialiștilor, marea majoritate a afecțiunilor orale pot fi evitate sau tratate în stadii incipiente.
În afară de creșterea adresabilității la medicul stomatolog, o îmbunătățire accentuată a stării de sănătate orală a românilor poate fi obținută și prin schimbări mici și constante cu privire la obiceiuri și stil de viață. Un studiu al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că 4 din 10 fumători peste 65 de ani ajung să se confrunte cu edentație totală (pierderea totală a dinților).
Afecțiunile stomatologice sunt o consecință directă a unui stil de viață nesănătos, caracterizat prin igiena dentară precară, o alimentație bogată în zahăr și în produse rafinate, fumat și consum excesiv de alcool.
Preluat de la: Timpul.md