Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, vor avea o întâlnire azi pentru a dezbate noi măsuri fiscale, iar Guvernul vrea să facă tăieri de cinci miliarde de lei. Termenul pentru a pune la punct planul tăierilor este 1 septembrie.
La întâlnirea de la Guvern, cei doi vor analiza toate măsurile prin care ar putea să aducă bani la bugetul de stat, pentru că deficitul bugetar trebuie să fie redus cu aproape cinci miliarde de lei. Există un termen de 1 septembrie până la care măsurile să fie aprobate în coaliția de guvernare, iar mai apoi, pe 15 octombrie trebuie să ajungă pe masa Comisiei Europene. În an electoral, guvernanții se tem să impună taxe sau să anunțe creșteri de taxe Fiind an electoral, negocierile sunt dificile în coaliție. S-a vorbit public despre măsuri care îi vizează pe datornicii la stat, astfel încât firmele care au popriri pe conturi să beneficieze de o limitare a plăților cash pe care le pot face, marii contribuabili să poată să facă plăți cash de doar 5.000 lei, în timp ce firmele mici să poată să facă plăți cash de maxim 1.000 lei.
Sunt, de asemenea, măsuri care ar urma să condiționeze vânzarea de case, terenuri sau mașini, de plată a datoriilor la stat și totodată sunt și măsuri cu impact economic considerabil, însă acestea sunt negociate dur în coaliția de guvernare. România s-a angajat să scadă pragul pentru IMM-uri și de asemenea să crească impozitul pe dividende de la 8% la 10%, însă aici liberalii se opun.
Măsuri care vizează TVA Se caută, de asemenea, și alte soluții. Am putea să vedem măsuri care vizează uniformizarea TVA, însă acestea au fost respinse din start de premier și spunea că orice creștere de TVA ar putea să ducă la creșterea inflației. O altă variantă discutată este aceea de a crește taxele pe vicii și aici am putea să vedem taxe mai mari pentru jocuri de noroc, accize mai mari pentru alcool, tutun și, de asemenea, taxa pe zahăr să fie majorate. Însă, având în vedere că ultimele alegeri sunt în decembrie, guvernanții vor ca aceste noi taxe să intre în vigoare din 2026, să fie adoptate la jumătatea anului viitor, însă totul depinde de negocierile purtate cu cei de la Comisia Europeană.
Preluat de la: Timpul.md