Viteza de rotație a Pămîntului a crescut brusc: cînd va fi cea mai scurtă zi din istorie

Deși motivele creșterii vitezei de rotație din această vară sînt evidente, cauza recentei creșteri a vitezei îi nedumerește pe oamenii de știință, relatează focus.ua.

Istoria planetei noastre numără peste 4,5 miliarde de ani și, în acest timp, rotația Pămîntului s-a schimbat semnificativ. Astăzi, planeta noastră efectuează puțin peste 365 de rotații în jurul axei sale în timpul necesar pentru o rotație în jurul Soarelui — aceasta este egală cu numărul de zile dintr-un an, scrie IFLScience.

Diferite calcule ale oamenilor de știință arată că durata zilei s-a schimbat de-a lungul istoriei planetei. Cu alte cuvinte, numărul de zile în care Pămîntul s-a rotit în jurul Soarelui în trecut a variat de la 490 la 372 de zile.

De remarcat că viteza de rotație este influențată de fapt de o serie de factori, printre care:
schimbarea nivelului mării;

deplasarea în interiorul Pămîntului;

îndepărtarea Lunii de Pămînt.

Tocmai această ultimă interacțiune dintre cele două corpuri duce la încetinirea Pămîntului cu o viteză de 1,8 milisecunde pe secol.

În ultimii ani, oamenii de știință folosesc ceasuri atomice pentru a măsura cu precizie durata zilei terestre. De obicei, pentru a ține cont de încetinirea planetei, din cînd în cînd se introduce o secundă suplimentară. Acest lucru este vital, de exemplu, pentru funcționarea GPS-ului. Cu toate acestea, din 2020 se observă o tendință inversă: rotația Pămîntului se accelerează din nou.

În 2020, oamenii de știință au înregistrat cele mai scurte 28 de zile din 1960. În fiecare an ulterior s-a stabilit un nou record al celei mai scurte zile, iar cea mai scurtă zi din istoria observațiilor a fost înregistrată în 2024 — cu 1,66 milisecunde mai scurtă decît cele 86 400 de secunde obișnuite.

În acest an, în iulie și august, conform previziunilor preliminare ale oamenilor de știință, vor fi din nou zile scurte. Conform datelor preliminare, ziua de 9 iulie a fost cu aproximativ 1,23 milisecunde mai scurtă decît în mod obișnuit, iar cea de 10 iulie — cu 1,36 milisecunde. Privind în viitor, oamenii de știință prevăd că ziua de 22 iulie va fi cu 1,34 milisecunde mai scurtă decît în mod obișnuit, iar cea de 5 august — cu 1,25 milisecunde.


Preluat de la: Noi.md