Acesta va prezenta creațiile vinicole ale producătorilor moldoveni, fie că este vorba de vinuri consacrate, de la producători mari sau mici, cu medalii sau care urmează să se afirme.
Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat în cadrul emisiunii „Consens Național”, că indiferent de statutul vinurilor moldovenești, industria s-a angajat să producă vinuri de o calitate excepțională, capabile să concureze cu cele mai apreciate vinuri din lume.
„De fiecare dată cînd cineva gustă vinul nostru rămîne uimit. Noi știm că este excelent, dar străinii rămîn surprinși de fiecare dată de calitatea vinurilor noastre, iar mulți dintre ei nici nu știu că Moldova este producător de vinuri. Vrem ca ei să rețină că vinul Moldovei își propune să devină un simbol al excelenței și inovației, aducînd în prim-plan cupajul dintre arta tradițională a vinificației și noile tehnologii care pot face numai un vin uimitor de bun”, a menționat Ștefan Iamandi.
Prezent în studioul Rlive TV, Dumitru Coșleț, expert în domeniul vinului, a afirmat că Republica Moldova a depășit perioada cînd era etichetată ca producător de vinuri mediocre demidulci sau demiseci. Acum țara trebuie să lucreze mai mult la crearea propriei identități a vinurilor, a spus expertul.
„Vinurile moldovenești încă își caută nișa. Identitatea vinului moldovenesc rămîne deocamdată neclară, nu doar pentru consumatori, dar și pentru unii vinificatori. Avem mai multe stiluri internaționale în Moldova, dar nu avem o identitate care să fie caracteristică doar vinurilor moldovenești și să nu mai fie întîlnită nicăieri în lume, așa cum se întîmplă în Provence, Bordeaux sau Champagne”, a declarat Dumitru Coșleț.
Pentru prima dată Ziua Naţională a Vinului a fost organizată în anul 2002. Pînă acum brandul de țară a fost „Vinul Moldovei – o legendă vie”. De-a lungul anilor, sărbătoarea a avut mai multe sloganuri, printre care „Eu deVIN sărbătoare”, „Vinul nostru cucerește lumea” sau „Vinul meu aduce pace / Ura-n dragoste preface”.
Preluat de la: Noi.md