A fost un mod de a protesta împotriva Societăţii Regale pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale (RSPCA), o organizaţie pentru protecţia animalelor sponsorizată de monarh, pe care Animal Rising o acuză de cruzime faţă de animale.
După cum se arată într-un videoclip publicat pe reţelele sociale de Animal Rising, doi activişti au intrat în galeria Philip Mould din Londra, unde este expus temporar portretul. Şi au folosit o referinţă la „Wallace şi Gromit”, o franciză animată umoristică a studiourilor Aardman despre un om şi câinele său, pentru a vandaliza tabloul.
Pictat de celebrul artist britanic Jonathan Yeo, acesta îl înfăţişează pe rege în uniforma gărzilor galeze, pe un fundal stacojiu care se revarsă peste silueta sa. Pictura a fost comandată de Compania de Draperii, una dintre breslele comerciale istorice din Londra, şi a fost expusă, ulterior, la sediul acesteia. Cei doi militanţi au acoperit faţa regelui cu o fotografie a lui Wallace, alături de care au lipit o bulă de discurs din desene animate: „Fără brânză, Gromit”.
„Uitaţi-vă la toate tratamentele crude care au loc în fermele RSPCA!”. Animal Rising a publicat un reportaj de 8 minute în care explică faptul că a investigat peste 40 de ferme aprobate de RSPCA şi a descoperit cazuri de abuz asupra animalelor. „RSPCA nu reuşeşte să protejeze milioane de animale prinse în capcane în fermele din întreaga ţară”, au scris ei, înainte de a continua: „Ei vorbesc despre «îmbunătăţirea condiţiilor pentru animalele de fermă», dar îşi pun sigiliul de aprobare pe ferme şi practici care zboară în faţa fiecărui criteriu pe care pretind că îl susţin”.
„Mi s-a părut extraordinar de greu de privit aceste imagini. Mi s-a făcut greaţă, sincer. Suferinţa animalelor este o suferinţă, indiferent unde are loc, iar atunci când se întâmplă în propria ta grădină – când ar trebui să fii tu cel care o previne – doare şi mai tare”, a spus Chris Packham, preşedintele RSPCA.
Animal Rising a mai acționat, anterior împotriva regelui Charles. În august anul trecut, trei dintre activiştii grupului au furat miei de pe proprietatea monarhului. De altfel, acest portret nu este prima reprezentare a regelui Charles care este vandalizată de activişti.
În iulie 2023, activiştii de mediu au etichetat un tablou al monarhului expus în Edinburgh. Pentru a-şi justifica acţiunea, Ben Taylor, grădinar, a spus: „De ce crede guvernul scoţian că este în regulă să permită în continuare realizarea de noi proiecte de petrol şi gaze, fără a se opune măcar la ele? Dacă vrem un viitor pentru tinerii noştri, trebuie să se opună tuturor noilor exploatări de petrol şi gaze”.
Palatul Buckingham a dezvelit primul portret oficial pictat al Regelui Charles al III-lea de la încoronarea sa, realizat de celebrul artist britanic Jonathan Yeo. Tabloul îl înfăţişează pe rege din faţă, îmbrăcat în uniforma Gărzilor galeze, regimentul al cărui colonel este din 1975 şi a cărui culoare roşie serveşte drept leitmotiv pentru întreaga pânză.
‼️BREAKING: No Cheese Gromit! King Charles Portrait Redecorated‼️ @RoyalFamily
‼️Find out why King Charles, Patron of the RSPCA should ask them to drop the Assured Scheme -> https://t.co/pTneW0QCWf 👈 pic.twitter.com/jYLHFuxtHB
Preluat de la: Unimedia.info