Mgistrații Judecătoriei Chișinău, cu sediul la Buiucani, a admis demersul procurorilor și a prelungit măsura preventivă pentru încă 30 de zile.
La sfârșitul lunii februarie, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Funcționarul din secretariatul Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, în vara anului 2024, a făcut primele declarații după ce a petrecut luni la rând în arest. „Pledez nevinovat. Nu am transmis nicio informație care ar prejudicia R. Moldova. Am discutat cu vecinul meu pe teme libere – referendum, alegeri, Șor, Găgăuzia etc. Dosarul penal a fost intentat în plină campanie electorală și a servit drept trambulină pentru a promova mesajele electorale și un concurent electoral”, a menționat Creangă, după ședința de judecată.
Pe 31 iulie 2024, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au descins cu percheziții la Parlament.
În urma acțiunilor, au fost reținuți doi funcționari – un angajat al Parlamentului și un polițist de Frontieră, bănuiți de „trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău”.
Pe 1 august 2024, ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe. Diplomatul a fost informat despre dosarul inițiat pe trădare de patrie și că angajatul ambasadei cu care ar fi comunicat cei doi funcționari moldoveni a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, funcționarul din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție, conform legislației în vigoare, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Preluat de la: Unimedia.info