(video) Haos în Coreea de Sud, după ce președintele a decretat legea marțială, „pentru a proteja țara de forțele comuniste nord-coreene”. Proteste în fața Parlamentului

Parlamentul Coreei de Sud a adoptat miercuri o moțiune prin care se cere ridicarea legii marțiale declarate de președintele Yoon Suk Yeol, relatează Reuters. Toți cei 190 de parlamentari prezenți din cei 300 au votat pentru ridicarea legii.

Mai multe persoane protestează în fața Parlamentului. Acestea scandează „nu legii marțiale”, „doboară dictatura” și „deschideți poarta”, în timp ce sunetele sirenelor răsună ocazional, ptrovit BBC.

Pe lângă prezența puternică a poliției în jurul parlamentului sud-coreean, elicopterele survolează zona.
Unele elicoptere au aterizat pe acoperișul parlamentului, transmite agenția de presă AFP.

Liderul Partidul Democrat a chemat toți membrii săi să se adune în parlament, confirmă reprezentantul Hong Kee-won, potrivit BBC.

În prezent, în jur de 70 de membri ai opoziției sunt în interiorul Parlamentului, în timp ce restul se adună afară, spune el.

Când va sosi Președintele Adunării, Woo Won-shik, va cere un vot pentru ridicarea legii marțiale, spune Hong.

Administrația Biden este în contact cu guvernul sud-coreean și „monitorizează situația îndeaproape”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de securitate națională al SUA, scrie BBC. Președintele SUA nu a comentat încă declarația de lege marțială a omologului sud-coreean.

În plus, toată presa și editorii vor fi sub comanda și activitățile legii marțiale. Activitatea parlamentară este interzisă.

”Pentru a apăra Coreea de Sud liberală de ameninţări reprezentate de către forţele comuniste nord-coreene şi eliminarea elementelor antistatale (…), declar legea marţială de urgenţă”, anunţă într-o alocuţiune televizată şeful statului sud-coreean Yoon Suk Yeol.

Cu toate acestea, nu a citat nicio amenințare specifică din partea Nordului, dotat cu arme nucleare, concentrându-se în schimb asupra oponenților săi politici interni.

Mișcarea surpriză a transmis unde de șoc în țară, care a avut o serie de lideri autoritari la începutul istoriei sale, dar a fost considerată democratică din anii ’80. Wonul coreean a scăzut brusc față de dolarul american.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii ale Reuters.

Agenția de știri Yonhap raportează că liderul Partidului Democrat din Coreea de Sud, Lee Jae-myung, a declarat că declararea legii marțiale este neconstituțională.

Yonhap raportează, de asemenea, că Han Dong-hoon, șeful Partidului Puterea Populară de guvernământ – al cărui membru este Yoon Suk Yeol – a promis și el că va bloca legea marțială, calificând-o ca fiind „greșită”, potrivit BBC.

Yoon Suk Yeol nu a spus în adresă ce măsuri concrete vor fi luate. Agenția de presă Yonhap a raportat că intrarea în clădirea parlamentului a fost blocată.

„Tancurile, vehiculele blindate și soldații cu arme și cuțite vor conduce țara”, a declarat Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat de opoziție, care deține majoritatea în parlament, într-o transmisie live online. „Economia Republicii Coreea se va prăbuși iremediabil. Concetățenii mei, vă rog să veniți la Adunarea Națională.”

Potrivit BBC, armata țării a anunțat suspendarea tuturor activităților parlamentare.

Agenția de știri Yonhap spune că membrilor Adunării Naționale li s-a interzis accesul la clădire.

Pe rețelele de socializare au început să circule imagini care pretind să arate prezența puternică a poliției în jurul Parlamentului.

Pe scurt, legea marțială este atunci când autoritățile militare preiau controlul atunci când autoritățile civile sunt considerate incapabile să funcționeze.

Implementarea legii marțiale poate avea efecte juridice, cum ar fi suspendarea drepturilor civile normale și extinderea legii militare.

Legea marțială este, în teorie, temporară, dar poate continua pe termen nelimitat.

Ultima dată când legea marțială a fost declarată în Coreea de Sud a fost în 1979, după asasinarea dictatorului de atunci Park Chung Hee.

Yoon nu a reușit să adopte legile pe care și le-a dorit în contextul în care opoziția a câștigat ultimele alegeri generale, în schimb a recurs la dreptul său de veto de fiecare dată când opoziția adopta câte un proiect de lege. 

Yoon este, de asemenea, afectat de mai multe scandaluri, în principal în jurul soției sale, care este acuzată de corupție. 

Ea este acuzată și de trafic de influență. Opoziţia a încercat să demareze o anchetă specială împotriva ei.

Săptămâna aceasta,  opoziția a redus bugetele pe care guvernul și partidul de guvernământ le-au propus, iar proiectul de lege de buget nu poate fi respins de președinte.

El denunţă apropierea opoziţiei sud-coreene de Coreea de Nord şi o acuză de paralizarea Guvernului.

Yoon Suk Yeol a citat de asemenea o moţiune de săptămâna aceasta a Partidului Democrat în vederea destituirii unora dintre principalii procurori sud-coreeni.

„Adunarea noastră Naţională a devenit un refugiu al criminalilor, o vizuină a dictaturii legislative care caută să paralizeze sistemul judiciar şi administrativ şi să ne răstoarne ordinea democratică”, a declarat el.


Preluat de la: Unimedia.info