Feroviarii din Ocnița nu și-au mai primit salariile din luna august a anului trecut.
„Deja nu avem răbdare, considerând că 3 persoane din familia mea lucrează la calea ferată. Eu, soțul și fiul. Avem o fiică în clasa 8-a, trebuie să întreținem copilul. În plus cumnatul este invalid, care primește pensia în valoare de 1900 de lei, care nu ajunge nici măcar pentru serviciile comunale, cu atât mai puțin pentru alimente”, a spus Alla Perestan, ofițer de serviciu la stația feroviară Ocnița.
„De ce atâția deputați primesc milioane, ce muncă au săvârșit pentru ca lumea să trăiască mai fericit? Din această cauză vom avea datorii atâta timp, cât vom avea așa o guvernare”, a declarat Tatiana Neli, ofițer de serviciu la stația feroviară Ocnița.
„A plecat azi un lucrător la Brătușeni, fără mâncare. Vă închipuiți? Băieții i-au gătit ceva de mâncare, când se vor întoarce înapoi să mânânce. Iată cum lucrăm noi”, a explicat Alexandru Televca, șef-adjunct PCDTV Ocnița.
Locuitorii din Ocnița spun că nu mai merg cu trenul, din cauza că numărul de curse s-a redus considerabil.
„Nu călătoresc cu trenul niciunde. Deoarece înainte mergeau spre Bălți, dus-întros. Acum ce? E întuneric” Oamenii sunt îngrijorați că dacă va fi sistată și circulația trenului Chișinău – Kiev, mulți dintre ei își vor pierde locurile de muncă.
„Suntem din Ocnița. Jumătate din localnici lucrează aici, trăiesc din asta”
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că Guvernul este la curent cu situația de la CFM, dar nu executivul se face responsabil de restanțele salariale.
„Ei trec printr-o perioadă foarte complicată. Conducerea Căilor Ferate este responsabilă de plata salariilor și de organizarea muncii în cadrul căilor ferate și noi înțelegem că situația este una extrem de complicate.”
Redacția Nord News a încercat să ia legătura cu reprezentanții Căilor Ferate din Moldova pentru a obține comentarii referitoare la criza cu care se confruntă compania. Până la ora publicării materialului nimeni nu ne-a răspuns la apeluri.
Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) anunță că va organiza, începând cu luna februarie, manifestații și greve în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și în toate cele 8 noduri feroviare din țară, pentru a cere o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii, care au ajuns, în 2024, la peste 190 de milioane de lei.
În luna septembrie 2024, Calea Ferată din Moldova (CFM) a achitat salariu angajaților întreprinderii pentru luna aprilie.
În luna februarie, datoriile la salarii către angajații Căii Ferate din Moldova se ridicau la circa 40 de milioane de lei, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
La 12 februarie 2024, APP a anunțat că interimatul funcției de director al CFM, după demisia lui Oleg Tofilat, va fi preluat de către Serghei Tomșa, „actual vicedirector general, responsabil de infrastructură și tracțiune, cu experiență de peste 2 decenii în cadrul întreprinderii”.
La 29 ianuarie 2024, șeful CFM, Oleg Tofilat, a depus cerere de demisie la APP.
Câteva zile mai devreme, Federația Sindicală a Feroviarilor din R. Moldova solicita autorităților statului să găsească soluții în regim de urgență, pentru plata restanțelor la salarii angajaților Căilor Ferate, mai mulți dintre care nu și-au primit remunerarea încă din luna octombrie a anului trecut. Situația gravă din domeniu este prezentată într-o scrisoare publică, adresată președintei Maia Sandu, speakerului Parlamentului, Igor Grosu, ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, directorului APP, Roman Cojuhari, directorului Inspectoratului de Stat al Muncii, Cătălin Țacu, și Avocatului Poporului, Ceslav Panico.
La peste o lună după demisia lui Tofilat de la CFM, Andrei Spînu declara că se aștepta că fostul șef al Întreprinderii Calea Ferată din Moldova va rămâne în funcție, pentru a soluționa problema restanțelor la salariile angajaților CFM. „Mă așteptam ca atunci când este mai greu, să rămâi și să pui umărul să depășești situația, nu să pleci”.
Ulterior, fostul șef al Căii Ferate, Oleg Tofilat, a făcut dezvăluiri despre motivele din care și-a dat demisia. Acesta susținea că în timp ce era în discuții cu băncile comerciale, ca întreprinderea să obțină un credit, „în oraș au apărut zvonuri despre înlocuirea sa cu o altă persoană”. „Vestea precum că la Calea Ferată va fi un nou director era alimentată, din câte am înțeles, de unii exponenți din conducerea țării, a declarat Tofilat”.
La începutul lunii ianuarie 2024, ministrul de atunci al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara că Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” are datorii „de o lună, maximum două luni la plata salariilor”. „Suntem optimiști și credem că vom avea o creștere a volumului de tranzit și de transport pe calea ferată, astfel ca angajații CFM să nu sufere și să-și primească salariile la timpul potrivit”, preciza atunci Spînu.
În aprilie 2021, o comisie de anchetă creată în Parlament, la inițiativa fracțiunii PSRM, a raportat că Întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” a fost delapidată, în ultimul deceniu, de peste 1,5 miliarde de lei.
Președintele comisiei, Oleg Lipski, a declarat plenului Legislativului că „declinul acestei întreprinderi strategice ale statului a început din anul 2010, iar din cauza administrării defectuoase, milioanelor investite în vânt, cheltuielilor nejustificate, schemelor ilicite, contractelor dubioase și licitațiilor trucate, CFM a fost adusă în prag de prăbușire”.
În mai, 2021, în rezultatul concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Consiliul de administrație al CFM l-a desemnat învingător pe Oleg Tofilat.
Preluat de la: Unimedia.info