„Novak Djokovic și-a îndeplinit visul olimpic”, a scris L Equipe. ”Și-a completat colecția”. Cotidianul francez accentuează bucuria cu care sârbul a primit finalul meciului. ”L-a învins pe Carlos Alcaraz într-un meci sublim (7-6 [3], 7-6 [2]). Sârbul a câștigat în sfârșit aurul la Jocurile Olimpice”, au adăugat francezii.
La Wimbledon, Alcaraz îl bătuse „cu o superioritate jignitoare”
„Meciul a fost deosebit de emoționant pentru Djokovic, care la 37 de ani căuta ultimul titlu cu adevărat important care îi lipsea din palmaresul său extraordinar, care include 24 de turnee majore, șapte Masters și o Cupă Davis”, a scris și Marca.
Partida a venit și la 21 de zile după finala de la Wimbledon, „în care Alcaraz îl depășise pe sârb cu o superioritate jignitoare. Nole ajunsese pe iarba londoneză după o cursă frenetică împotriva timpului și a logicii, pentru că pe 5 iunie fusese operat la genunchi”, au amintit spaniolii. Operația nu l-a oprit însă acum pe sârb să câștige însă aurul la Paris.
Cum a fost meciul?
Primul set a fost unul în care ambii jucători au rezistat incredibil sub presiune, iar în total au fost salvate 13 mingi de break (Nole a avut 5, Carlos 8). S-a ajuns în tiebreak, iar experiența sârbului și-a spus cuvântul: 7-3.
Echilibrul și valoarea omogen distribuită de cei doi super jucători au continuat și în setul secund. Ei și-au luat pe rând serviciul, iar singura minge de break a venit în al treilea game, când Alcaraz n-a cedat. A fost o finală peste nivelul finalei de la Wimbledon.
A fost nevoie din nou de tiebreak, iar dorința lui Djokovic de a-și duce la capăt misiunea a fost mai puternică decât exuberanța spaniolului: 7-2.
„O epopee a intensității”
The New York Times numește meciul „o epopee a intensității și forței tactice, decisă în cele din urmă de adaptabilitatea lui Djokovic și de două tie-break-uri complet perfecte, care au devenit o carte de vizită a jocului său”.
Această medalie olimpică de aur era singura care lipsea din impresionantul palmares al lui Djokovic, care deține recordul pentru cele mai multe titluri de Grand Slam la simplu din istorie (24).
Ziua a mai marcat o premieră: Djokovic, 37 de ani, a fost cel mai în vârstă jucător care evoluează în finala JO la simplu, iar Alcaraz, 21 de ani, a fost cel mai tânăr.
Spaniolul trecuse în semifinală de canadianul Felix Auger-Aliassime (23 de ani, locul 19 ATP ), scor 6-1, 6-1. Iar Sârbul l-a învins în semifinală pe Lorenzo Musseti, după o oră și 50 de minute, scor 6-4, 6-2.
Djokovic a intrat în finală cu mari emoții. „Este incredibil să te gândești că un jucător cu 24 de titluri de Grand Slam ar putea suferi vreodată de îndoieli cu privire la abilitățile sale, dar puțini jucători mari au fost vreodată atât de sinceri cu privire la demonii încrederii, precum Djokovic”, a observat The Athletic, în cronica acestei finale unice. Pe care Djokovic a câștigat-o pentru că, la marii campioni, emoțiile sunt combustia îndârjirii și a incapacității de a renunța vreodată.
Preluat de la: Unimedia.info