(video) Confesiuni cu Alexandru Solovei, campion european la lupte greco-romane, la „Tinerii care împing Moldova înainte”: Visam cândva doar să particip, nu mă gândeam la medalii

„Pentru mine, competiția a fost una foarte bună. A fost o experiență puternică, aș putea spune. Am avut patru lupte. Primul adversar a fost un belgian, apoi am întâlnit un finlandez, un azer, iar în finală am luptat cu un rus. Am concurat la categoria de 82 de kilograme, deși categoria mea obișnuită este de 78-79 kg. Totuși, acest lucru nu a fost un dezavantaj pentru mine. Am mers cu o atitudine pozitivă, convins că totul va fi bine – și așa a fost.

Am avut emoții de nedescris. Cred că orice sportiv care aude imnul Republicii Moldova trăiește un sentiment de bucurie imensă și o dragoste profundă pentru patrie. Sper ca, pe viitor, să mai am parte de astfel de momente.

Copilăria mea a fost foarte frumoasă, iar pentru asta le mulțumesc din suflet părinților mei, care m-au asigurat cu tot ce aveam nevoie. Le sunt foarte recunoscător. Acolo am petrecut cei mai frumoși ani ai vieții mele.

Tatăl meu a practicat și el acest sport și, într-un fel, m-a îndrumat și pe mine. La vârsta de șapte ani, am mers împreună cu el la sala sportivă din Soroca. Acolo l-am întâlnit pe primul meu antrenor, și tot acolo am făcut primii pași în lumea sportului.

Până la vârsta de 15 ani, mi-am petrecut întreaga copilărie antrenându-mă acolo. A fost dificil, dar și interesant, deoarece satul meu se află la 14 km de Soroca. În fiecare zi trebuia să fac tot posibilul să ajung la antrenamente, ceea ce însemna un drum de aproximativ 30 km dus-întors. Transportul era o problemă, așa că, de cele mai multe ori, mergeam cu mașini de ocazie, împreună cu mai mulți prieteni, pentru a putea ajunge la sală.

Dumnezeu a rânduit lucrurile așa cum trebuia. La vârsta de 15 ani, am venit la Chișinău, la Liceul Republican cu Profil Sportiv. Aici, regimul s-a schimbat puțin. Am început să fac câte două antrenamente pe zi, iar la început mi-a fost mai greu să mă adaptez. Trebuia să învăț, să mă antrenez și să mă odihnesc în același timp.

Prima mea competiție a fost la Chișinău. A fost și prima mea experiență mai serioasă, iar acolo am reușit să obțin locul 3. Aveam doar 7 ani și eram în clasa întâi.

La început, visam doar să ajung la un campionat european, să particip și să simt emoțiile unei astfel de competiții. Pentru mine, acesta era un vis. Însă, pe parcurs, mi-am dat seama că îmi doresc mai mult – nu doar să particip, ci să câștig medalii, să progresez și să demonstrez că tot efortul meu nu este în zadar. Pe viitor, mi-am propus să continui să practic acest sport și să-mi construiesc viitorul în acest domeniu.

Îmi iubesc foarte mult patria, țin enorm la ea și vreau să continui să o reprezint cu mândrie și respect. Nu cred că voi pleca de aici.

Pentru mine, Moldova înseamnă totul. Aici mi-am construit viitorul, aici am copilărit și îmi doresc să am un viitor frumos tot aici, în Moldova”, a povestit Alexandru. 

Ce planuri de viitor are Alexandru și care sunt veniturile unui sportiv? Cum se antrenează și ce sacrificii face pentru performanță? Cine l-a susținut cel mai mult pe parcursul său? Se pregătește pentru Jocurile Olimpice din 2028? Acestea sunt întrebările la care luptătorul a răspuns în cadrul noii ediții a proiectului „Tinerii care împing Moldova înainte”, marca UNIMEDIA:

În ediția precedentă, invitata noastră a fost interpreta Camelia Ursu. Artista ne-a povestit care a fost primul său contact cu muzica, ce o motivează să continue pe aceasta cale și ce proiect urmează să lanseze. Totodată, ne-a dezvăluit detalii despre viața sa personală – divorțul părinților, plecarea la 15 ani de acasă, studiile în România și de ce a ales să învețe la două facultăți concomitent. 

Interpretul Oleg Spînu, de asemenea,  a fost invitatul proiectului „Tinerii care împing Moldova înainte”, marca UNIMEDIA. Acesta ne-a dezvăluit în cadrul interviului despre „momentul neplăcut petrecut în familie”, pierderea tatălui și cât de mult contează pentru el susținerea familiei. Tot în cadrul emisiunii veți afla cum a reacționat când Andra l-a invitat să meargă împreună în turneu, participarea la concursul „Românii au talent” și ce gen muzical vrea să abordeze.

Și interpreta Iuliana Beregoi a fost la noi. Am discutat despre primii pași în  muzică, lansarea următorului serial și cum reușește să îmbine cariera cu viața academică. Artista a vorbit despre importanța familiei, despre sprijinul pe care îl găsește în cei dragi și despre cum aceștia o motivează să își urmeze drumul.

Am avut plăcerea să discutăm cu directorul Centrului Municipal de Tineret Chișinău, Petru Grecu. În cadrul interviului, Petru ne-a împărtășit obiectivele Centrului pentru anul 2025, abordând importanța muncii în echipă și prezentând proiectele ce urmează a fi implementate.

Am stat de vorbă  și cu Ștefan Burghiu, căpitanul echipei Zimbru  Chișinău. Am discutat despre primii pași în fotbal, motivația de a continua să joace în Republica Moldova și deciziile care i-au marcat viața personală și profesională.

Am discutat cu fostul participant Gladiator Challenge, Alexandru Moscovciuc. Ne-a relatat despre provocările și lecțiile învățate din competiție, dar și despre pasiunea sa pentru apicultură, pe care o vede nu doar ca o sursă de venit, ci și ca un mod de a promova sănătatea. 

Invitatul nostru a fost și președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Cristian Vizir.  Acesta ne-a povestit despre momentul care l-a motivat să schimbe ceva în societate, despre colaborarea cu Ministerul Educației și cât de deschise sunt autoritățile la inițiativele tinerilor. De asemenea, am discutat despre problemele tinerilor, printre care se numără și condițiile din căminele studențești.

Despre  muzică am discutat cu interpreta Mădălina Țurcanu. De la primele note cântate în corul bisericesc, până la finala emisiunii Superstar, colaborarea cu Smiley, realizările în songwriting și primii pași în muzică, Mădălina ne-a vorbit despre parcursul ei artistic.

Am vorbit și cu președinta organizației ESN Chișinău, Mădălina-Mihaela Antoci. Aceasta a trăit în Franța, Italia și Portugalia, însă spune că cel mai bine este acasă, în țara noastră. A început cu studii în medicină, continuându-și apoi parcursul academic cu o specializare în marketing. Totuși, activitatea de suflet a tinerei rămâne voluntariatul.

L-am avut drept invitat și pe fotbalistul Fabian Pegza. Născut în Chișinău, sportivul și-a început cariera la Academia Zimbru, iar după o pauză de un an, a revenit cu forțe noi. Cu un sezon impresionant de 24 de goluri, convocări la Naționala Moldovei și vise de a juca în Europa, Fabian ne vorbește despre sacrificiile și munca din spatele succesului său.

Am discutat cu și actrița Victoria Manciu, care activează în acest moment la Teatrul Fără Nume din Chișinău. Deși la început a urmat un alt drum, studiind contabilitatea la colegiu, tânăra a simțit că adevărata ei vocație este arta actoricească.


Preluat de la: Unimedia.info