(video) Audieri cu ușile închise la Comisia parlamentară securitate națională, pe asasinatul de la Rîșcani, unde a fost omorât un cetățean turc

Ședința are loc cu ușile închise, a anunțat președintele Comisiei parlamentare, Lilian Carp.

Pe 10 iulie 2024, un bărbat pe o trotinetă a împușcat mortal, în plină stradă, un cetățean străin, în sectorul Rîșcani.

Pe rețele au apărut primele imagini de la locul crimei. Omorul s-ar fi produs în timp ce străinul stătea la o terasă din sectorul Rîșcani.

La scurt timp, poliția a publicat și imagini cu suspectul care a efectuat împușcăturile.

Oamenii legii au constat că bărbatul împușcat a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Pe rețele au fost publicate imagini cu momentul în care killerul se apropie de masa la care stătea cetățeanul turc, la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei, trage de 7 ori în câteva clipe doar și fuge după colț, de unde, cel mai probabil, a luat trotineta electrică și a dispărut.

Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, killer-ul de pe trotinetă, care l-a împușcat mortal pe cetățeanul turc, „cel mai probabil, la fel este un cetățean străin”.

Reprezentanții Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Biroului de Migrație și Azil, dar și cei din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sunt așteptați luni, 15 iulie, la Parlament, pentru audieri în urma asasinatului de ieri, din sectorul Rîșcani al Capitalei, unde un membru al unei organizații criminale a fost împușcat mortal. „Persoana împușcată era una cu antecedente penale care din păcate era la libertate în urma deciziei unui judecător, iar acest lucru nu poate rămâne fără atitudine”, a declarat președintele Comisiei pentru Securitate, deputatul PAS, Lilian Carp.

Fostul șef a Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE, afirmă că bărbatul împușcat la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei și încă trei lideri criminali de talie Europeană au ajuns în Moldova prin schema de corupție la „Interpol”, ce e doar 20% din Everestul Corupției moldovenești, iar cei 80% sunt politicieni din Parlament și Guvern, șefi IGPF și ai altor structuri de forță”.

Fosta consilieră la Ministerul Afacerilor Interne, Alina Zbancă, cere explicații ministrului din domeniu, Adrian Efros, după crima teribilă produsă la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei.

Poliția Republicii Moldova caută autorul imaginilor video expuse public în care suspectul crimei de astăzi de la Rîșcani a fost surprins traversând strada pe o trotinetă cu puțin timp înaintea crimei.

Mai târziu, Procuratura Generală a venit cu mai multe precizări legate de cetățeanul turc, împușcat mortal, în capitală, și care ar fi motivul pentru care cetățeanul turc nu era în arest chiar dacă acesta figura ca persoana căutată de către autoritățile de drept ale Marii Britanii.

Bloggerul Dan Ioniță cu iubita sa, Cristina, și bebelușul au fost martori ai asasinatului de la o terasă din sectorul Rîșcani, unde un cetățean turc de 41 de ani a fost împușcat mortal de un bărbat pe o trotinetă: „Ne plimbam, ziua amiaza mare, s-au auzit focuri de armă – omul e mort. Am tras o sperietură bună, e lângă casa noastră, la terasa unde servim cafeaua”.

La 12 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu mai multe explicații, după discuțiile pe marginea dosarelor în care era vizat cetățeanul turc, împușcat și care se examinau de doi ani în instanțele de judecată. Întrebări la magistrați a avut și președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate, Lilian Carp, care a anunțat audieri pe acest caz.

Prim-ministrul Dorin Recean a convocat la Guvern o ședință cu ministra Justiției, ministrul Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției, la care a invitat și Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii: „Avem în Moldova 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus. În urma ședinței, am convenit modificarea de urgență a cadrului normativ privind azilul în Republica Moldova”, a notat premierul.


Preluat de la: Unimedia.info