Viaţa se scumpeşte de la o lună la alta. Care este evoluţia preţurilor de consum

Viaţa se scumpeşte de la o lună la alta, după cum arată un raport elaborat de Biroul Naţional de Statistică cu privire la evoluţia preţurilor de consum.

Astfel, din septembrie până în octombrie cel mai mult s-au scumpit fructele autohtone de livadă. În octombrie, acestea costau cu peste 26 la sută mai mult faţă de septembrie. Cu aproape 19 la sută s-au scumpit roşiile, iar preţul ouălor a crescut cu aproximativ 12 la sută. În octombrie, castraveţii şi dovleceii erau mai scumpi faţă de septembrie cu aproximativ 7 la sută, iar uleiul de floarea soarelui, cu peste 4 procente.

În schimb, s-au ieftinit fructele exotice, în medie cu aproape 9 la sută. Şi asta pentru că în ţările de origine, acum este în toi sezonul de recoltare. Totodată, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, faţă de septembrie, în octombrie, strugurii erau mai ieftini cu aproape 7 procente, iar cartofii, cu peste 3 la sută.

Cu o lună înainte de sezonul rece, comercianţii au profitat de ocazie şi au scumpit, cu aproape 6 la sută încălţămintea şi îmbrăcămintea de iarnă, lemnele de foc şi medicamentele.

Şi ca în fiecare an, în octombrie, s-au ieftinit cu 2 procente hainele şi încălţămintea de vară, aparatele de aer condiţionat, frigiderele şi congelatoarele. 


Preluat de la: Publika.md