Valoarea fraudelor prin intermediul cardurilor de plată a crescut

Potrivit specialistului, deși valoarea fraudelor din totalul operațiunilor bancare (circa 186 miliarde de lei) pare nesemnificativă, acest fapt este îngrijorător și el a atras atenția la faptul că posesorii de conturi bancare și carduri să fie mai atenți și să ia măsuri de protecție a datelor bancare și a celor personale.

Mai ales că tehnicile de fraudare în cadrul plăților online sînt variate. În acest sens Victor Șușu a adus ca exemplu de inginerie socială imitarea autorităților sau a persoanelor de încredere (rude).

Printre alte tehnici frecvente de fraudare în cadrul plăților online specialiștii de la Expert-Grup au menționat:

Furtul elementelor de securitate ale victimei (phishing). De obicei, se face prin intermediul unei pagini de internet banking sau de inițiere plăți clonate (false), referința la care este trimisă victimei prin poștă electronică, SMS sau mesagerie. Într-un astfel de mesaj, victimei i se cere să deschidă linkul sub pretextul necesității urgente de a face „actualizări” referitoare la datele contului bancar sau cele personale, primirea unui premiu, ridicarea unui colet poștal etc. Pe această pagină victima, crezînd că accesează site-ul veritabil al băncii sau întreprinderii, introduce date.

Reguli generale de a face plăți online în condiții sigure:

Marina Soloviova, directoare de program, Expert-Grup susține că pentru a nu fi prins în plasa escrocilor și pentru a-și asigura contul, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli de securitate chiar din momentul în care primește cardul de la bancă.

„În primul rînd, cînd primiți cardul citiți atent condițiile contractului care este eliberat odată cu înmînarea cardului. Contractul oferă siguranță și protecție împotriva fraudei prin definirea responsabilităților, stabilirea limitelor și a altor condiții generale. După primirea cardului, notați numărul de telefon al centrului de suport al băncii dvs., indicat pe versoul cardului, pentru a putea anunța imediat cazul de furt sau pierdere a cardului. Dacă apar suspiciuni legate de fraudă, sunați imediat la bancă anume la acest număr sau blocați cardul direct din aplicația instalată pe dispozitivul mobil.

Schimbați-vă PIN-ul generat automat pe un PIN ușor de memorizat pentru dvs., dar greu de ghicit pentru persoane terțe. Dacă nu puteți memoriza PIN-ul și sînteți nevoit/ă să-l notați undeva, nu-l păstrați în același loc cu cardul;

Cînd creați un PIN nou, evitați combinațiile evidente, cum ar fi data nașterii, ultimele cifre ale numărului de telefon etc. Dacă aveți mai multe carduri, nu setați același PIN pe acestea. Schimbați periodic codurile PIN ale cardurilor și parolele pentru online banking (sau aplicația mobilă a băncii sau versiunea sa web). Nu dați cardul dvs. altor persoane să îl utilizeze, nici chiar membrilor familiei. În alegerea parolei pentru internet banking sau banking-ul mobil, evitați expresii ușor de determinat de către alte persoane și nu comunicați nimănui parola. Nu divulgați codul PIN, CVV, codurile de confirmare de unică folosință nimănui, nici măcar personalului băncii. Schimbați-vă parolele la orice suspiciune că alte persoane le-ar putea ști. Nu dezvăluiți detaliile complete ale cardului (numărul, data expirării și codul CVC2), codul PIN, parola pentru online banking sau orice alte parole și coduri trimise prin SMS„ spune Marina Soloviova.


Preluat de la: Noi.md