„1 zettabyte e egal cu 1 trilion de gigabytes, sau 10 la puterea 21 de bytes.
Oamenii devin tot mai dependenți de lumea virtuală. Unele cercetări realizate în Aprilie 2022 au arătat că oamenii expediază aproape 250 milioane de emailuri în fiecare minut. În 24 de ore – 333.22 miliarde de emailuri.
Tot în aprilie 2022, oamenii zilnic făceau circa 8.5 miliarde de căutări pe Google și tot zilnic generau 2.45 miliarde de postări pe Facebook.
Dezvoltarea inteligenței artificiale generative, mineritul criptomonedelor și alte activități care solicită tot mai multă putere computațională, vor impulsiona cererea de servicii în industria centrelor de date.
Volumul de date în creștere rapidă, determină o nevoie tot mai mare de centre de păstrare și procesare a datelor.
Este o industrie care inevitabil va crește agresiv în următorii ani și, în anumite condiții, Moldova tot ar putea deveni un loc unde ar putea fi construite centre de date.
Centrele de date sunt mari consumatori de energie electrică.
Energia electrică reprezintă un articol important în costul de producere și întreținere a centrelor de date, de asta costul energiei este central în calculele investitorilor.
Prognozele arată că în 2026 centrele de date vor dubla consumul de energie, comparativ cu 2024.
Agenția Energetică Internațională a calculat că, în 2022, centrele de date au consumat circa 460 TWh, și se așteaptă că în 2026 consumul va fi de circa 1000 TWh.
Estimările arată că în SUA, în 2030, centrele de date vor consuma 9% din consumul național de energie electrică.
Este o fațetă a realității noi.
Rămâne să ne gândim cum vom integra Moldova în această realitate și să nu întârziem prea mult pregătirile. De altfel, iar ne vom pomeni în coada progresului. Vom continua să trăim în rolul de consumator al progresului și tehnologiilor, fără să avem vreun rol de generator”, a comentat Vadim Ceban.
Preluat de la: Unimedia.info