Vadim Ceban: „Persoane publice” vor să convingă societatea că eu aș fi vinovat de creșterea tarifului la gaz. Voi prezenta documente care dovedesc contrariul

„Astăzi am aflat că un grup de „persoane publice” și „experți în energie” au început să difuzeze o teză foarte simplă și eficientă, în opinia lor, pentru a denigra activitățile Moldovagaz SA și pe mine personal, în calitate de președinte al Consiliului de administrație al companiei: „Creșterea tarifului la gazele naturale este rezultatul inactivității lui Vadim Ceban.”

Aș dori să declar cu responsabilitate că SA Moldovagaz deține toate documentele care dovedesc corectitudinea acțiunilor întreprinderii în pregătirea sezonului de încălzire 2024/2025.

Solicitări, scrisori, procese-verbale ale ședințelor de lucru – toate acestea vor fi furnizate la viitoarele audieri parlamentare, pentru adoptarea ulterioară a deciziilor corespunzătoare.

Nu voi permite ca echipa SA Moldovagaz să fie supusă unor acuzații absurde de neprofesionalism și sabotaj”, a subliniat Vadim Ceban.

Astăzi, 29 noiembrie, ANRE a decis majorarea tarifului la gazul natural pentru consumatori până la 16,74 lei cu tot cu TVA, pentru metrul cub de gaze. Acesta va fi aplicat din 1 decembrie 2024.

Pe 26 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a informat că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, se arată într-un comunicat.

Partidul Social Democrat European a venit cu o reacție după ce Moldovagaz a solicitat revizuirea prețurilor reglementate la gazele naturale, în prag de iarnă. „Strigător la cer. Prețul pentru consumatorii finali ar putea crește cu până la 20%”, scrie PSDE.

„ANRE nu are dreptul să aprobe tarifele fără consultări publice. Respectați procedurile de transparență și organizați ședință publică, cu prezența presei. În caz contrar, voi adresa o plângere penală pentru abuzul care-l faceți”. Reacția aparține membrului Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, după ce S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Nicio șansă de tarife mai mici la gaz. Cel puțin asta a dat de înțeles și ministrul Energiei, Victor Parlicov, care invocă o panică la burse, iar din această cauză prețurile pe piața internațională sunt în creștere. „Când s-au făcut prognoze, nimeni nu s-a așteptat la așa prețuri”, a menționat Parlicov.

Premierul Dorin Recean afirmă că SA „Moldovagaz” are probleme financiare grave. „Important este să asigurăm funcționarea companiei , dar și continuitatea furnizării de gaze naturale către consumatori”, a notat prim-ministrul, ieri.

Totodată, deputatul PAS, Radu Marian, a anunțat organizarea, marți, a unor audieri parlamentare publice pe tema situației din domeniul energetic, la care vor fi invitate instituțiile și întreprinderile din acest sector. 

De asemenea, Victor Parlicov va fi chemat în Parlament, pe subiectul crizei energetice.

Mai devreme ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat detalii despre întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg.

Victor Parlicov a explicat în ce mod s-a ajuns la solicitarea de majorare a tarifului la gaz din partea Moldovagaz, după ce în septembrie, premierul Dorin Recean dădea asigurări populației că în noul sezon de încălzire, moldovenii nu vor plăti tarife mai mari la gaz și la electricitate. „Ați văzut ce s-a întâmplat cu prețurile la bursă, probabil ANRE a ajuns la concluzia că este nevoie de majorat tariful”, a spus ministrul.

Parlicov admite că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.

Totodată, ministrul Energiei a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.

Igor Munteanu a comentat discuția ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg. „Goliciunea înconjoară, iar foamea o ia pe de-a dreptul. Cam așa este și cu problema energiei în R. Moldova. Deja de trei ani, cei de la guvernare încearcă să ne convingă că noi am rezolvat problema cu independența energetică. Și tot se vorbește, se rostogolește povestea asta, de parcă chiar ar fi adevărată, dar în realitate s-a creat o falsă aparență de securitate energetică. De fapt, noi suntem la 5 săptămâni de la un mare dezastru”, a precizat liderul CUB.

„Republica Moldova cumpără gaze naturale de la o țară agresor pentru a întreține un regim separatist, iar noi să ne alegem cu curent electric la preț acceptabil”, susține deputatul PAS Oazu Nantoi, în contextul întâlnirii ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg.

De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, lider PAS declară: „Cu Gazprom comunică și americanii, și englezii, și francezii, și ucrainenii. Trebuie să comunicăm și noi. De ce? Pentru că avem vreo trei sute de mii de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie 2025, după care noi nu avem o claritate, va fi permis tranzitul gazului prin Ucraina din Federația Rusă, ca să ajungă pe malul stâng al Nistrului, unde sunt și întreprinderi care se încălzesc, consumă electricitate, iar noi consumăm electricitate de la ei”.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Negocierile vin în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești a teritoriului Ucrainei, din 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și Naftogaz. Cu câteva zile înainte să plece în Rusia, ministrul Parlicov, a semnat, la Istanbul, împreună cu omologul său turc, Alparslan Bayraktar, un Memorandum de Cooperare în domeniul energetic”.

Plecarea ministrului Victor Parlicov, cu sau fără voia lui, la Gazprom cu solicitarea de a asigura regimul separatist de la Tiraspol cu gaze rusești, pentru Republica Moldova este un act de sinucidere”. Cel puțin așa susține fostul vicepreședinte al Curții de Conturi Tudor Șoitu, care precizează că „să solicităm gaze pentru Transnistria este, de fapt, un act de recunoaștere a datoriei de către R. Moldova a peste 10 miliarde de dolari SUA, ceea ce înseamnă că ne asumăm sfârșitul acestui stat”.

Mai devreme, premierul Dorin Recean a anunțat că ministrul Energiei, Victor Parlicov, urmează să meargă la Sankt Petersburg, Federația Rusă, unde va avea discuții cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană.

La începutul lunii octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.

Declarațiile au fost făcute după ce două zile mai devreme, tot ministrul Parlicov a anunțat că, Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.

La începutul acestui an, ministrul Energiei a admis din nou că Republica Moldova ar putea reveni la achizițiile de gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Asta dacă Energocom nu va reușit să găsească un preț mai mic pe piața internațională.

De cealaltă parte, directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, consideră că posibilitatea de a procura din nou gaz rusesc, pentru a acoperi necesitățile întregii țări, echivalează cu susținerea Federației Ruse în războiul contra Ucrainei. „Eu tot timpul o să fiu pentru pace și niciodată nu o să alimentez un război care este la hotar”, a declarat acesta.


Preluat de la: Unimedia.info