Va merge oare Maia Sandu în alegeri ca independentă?

PAS este totul?

Recent, în emisia unui post TV, fostul premier, liderul PLDM Vladimir Filat a spus că Maia Sandu se pregătește să se îndepărteze de partidul guvernant ”Acțiune și Solidaritate”. Filat a informat, că Sandu are un nou proiect politic cu fostul ministru de externe Nicu Popescu – inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”.

“Aceasta îi va uni pe toți cei nemulțumiți de guvernarea PAS, dar care încă o sprijină pe Sandu. Este vorba despre grupul “Cetățenii pentru Europa ” în frunte cu Nicu Popescu. Scopul principal al noului partid este realegerea Maiei Sandu ”, – a declarat ex-premierul. Mai mult, Filat susține că “Cetățeni pentru Europa” nu va fi unicul partid “pro-Sandu”: se lucrează și la crearea unei alte astfel de formațiuni politice, care va fi condusă de ministrul energeticii, Victor Parlicov.

Partidele lui Popescu și Parlicov vor trebui să înlocuiască partidul guvernant „Acțiune și Solidaritate”, de care președinta Maia Sandu se va îndepărta în viitorul apropiat. Și deoarece Parlicov va fi ocupat cu construirea partidului, sectorul energetic din guvern, potrivit lui Filat, va fi preluat de ministrul economiei Dumitru Alaiba.

Victor Parlicov a răspuns evaziv la întrebarea portalului Newsmaker dacă e sau nu adevărat. El nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația privind planurile de creare a noului partid: “Mă aflu deja într-o funcție politică și-s destul de implicat în ea. Cu privire la orice alte planuri politice, dacă vor exista, cu siguranță voi informa”. În ceea ce privește posibila sa demisie din funcția de ministru al energeticii pentru a construi un nou partid, la fel nu a răsunat nici da, nici nu: nu planific deocamdată, dar dacă va fi așa, nu va fi decizia mea….

“ Ar fi logic ca Sandu să candideze la alegeri independent, și nu fiind înaintată de PAS. De foarte multe ori, la diferite întruniri, lideri de opinie publică sau reprezentanți ai diasporei îi povestesc despre nemulțumirea față de guvernarea partidului ”Acțiune și Solidaritate”, despre acte de corupție și înaintează pretenții în adresa unor miniștri. Și pentru Maia Sandu e destul de dificil să combată aceste atacuri. Ea, desigur, încearcă să spună că nu există corupție, dar toți înțeleg totul. Prin urmare, dacă își propune clar un al doilea mandat, trebuie să sublinieze că PAS și Maia Sandu sunt lucruri diferite și să transfere toată vina și toate greșelile celor patru ani de guvernare asupra guvernului și parlamentului. Cred că am ajuns deja în faza, în care ar trebui să se îndepărteze și să se distanțeze de Partidul ”Acțiune și Solidaritate”, – spune analistul politic Corneliu Ciurea.

Noile proiecte politice ar fi supravegheate de partenerii occidentali ?

Astfel, Sandu, care în acel moment nu se manifesta foarte clar (în a. 2015 – 2016 Platforma civică „Demnitate și Adevăr”, care acționa mult mai clar pe flancul drept, organiza proteste antiguvernamentale în masă, de asemenea, a decis să devină partid) a devenit brusc lider în ratingul de încredere al politicienilor (43%) și cel al candidaților la funcția de prim-ministru (12%), conform Institutului Național Democrat American pentru Afaceri Internaționale (NDI). Și, de asemenea, cel mai influent om politic al anului 2015, conform Institutului de Analiză Politică și Consultanță Politicon al lui Anatol Țăranu.

Deci, e naiv să credem că noile proiecte politice „pentru Sandu” ar fi o inițiativă de jos. Mai mult, sarcina de a le construi (dacă Vladimir Filat are dreptate și scenariul pe care l-a descris este într-adevăr implementat acum) a fost încredințată celor mai mari ONG-uri din rețeaua moldovenească a lui Soros. Despre viitorul proiect politic a lui Victor Parlicov – activist ONG cu o vechime de cca 20 de ani (analist, coordonator, manager de proiect, consultant, antrenor la IDIS “Viitorul” și director executiv Green City Lab Moldova – un ONG înființat de 4 organizații comerciale la inițiativa PNUD Moldova) deocamdată nu se cunoaște nimic. Dar proiectul lui Nicu Popescu “Cetățeni pentru Europa” deja este promovat activ.

Acest proiect, lansat la începutul lunii iunie, a fost prezentat societății drept o inițiativă de jos: niște cetățeni ne-indiferenți, printre care sportivi, reprezentanți ai mediului de afaceri, personalități ale culturii și alți „fruntași”, s-au adunat pentru a „mobiliza fără precedent societatea” și a convinge un număr maxim de cetățeni să accepte participarea la referendumul din 20 octombrie, dat fiind că „miza este prea mare”, iar integrarea europeană „este singura cale pentru dezvoltarea durabilă a țării noastre în pace și armonie”.

Însă printre acești „fruntași” erau și liderii a două mari organizații neguvernamentale finanțate de partenerii occidentali – Valeriu Pașa de la ONG WatchDog (bugetul acestei structuri în a.2023 a fost de 12.689.339 lei) și Vadim Pistrinciuc, director executiv al ONG-ului Institutul de Inițiative Strategice (IPIS nu și-a publicat raportul anual pentru a.2023, în pofida cerințelor legale). Apropo, unul dintre fondatorii IPIS este Iulian Groza, director executiv al unei alte structuri foarte dependente de granturile occidentale – Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) cu un buget în a.2023 de 15.820.622 de lei, din care aproape 12 milioane – granturi ale donatorilor străini. Acum IPIS și IPRE colaborează activ, fac agitație pentru referendum, iar luna trecută au lansat un videoclip în cadrul campaniei sociale „Să ne protejăm viitorul” cu sprijin financiar din partea Ambasadei Olandei. Un filmuleț, în care ni se spune că dacă Moldova nu spune „da” la referendum și nu intră în UE, vom avea un război ca în Ucraina – copii care mor, soldați care mor în tranșee etc.

Un alt director executiv IPIS, fostul vicepremier pentru reintegrare Vlad Culminschii, apare acum deseori pe ecranele TV ca expert independent. Zilele trecute el a confirmat, de facto, spusele lui Vladimir Filat despre aceea că în scurt timp în spațiul politic moldovenesc vor apare niște partide proprezidențiale. Culminschii a spus că asta e posibil imediat după alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Teoretic, a menționat el, noile partide pot fi solicitate, dar ele trebuie să acumuleze pondere înainte de alegerile parlamentare.

“Eu cred, că cel care va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale ulterior poate grupa anumite persoane în jurul său, pentru a crea un partid politic înainte de alegerile parlamentare. Va fi ceva firesc, nu artificial”, – a spus Culminschii.

Popescu este un oaspete rar în RM. A plecat din țară la 18 ani și de atunci nu a mai locuit în patrie, de fapt. Are în palmares obținerea unui master și apoi a unui doctorat în științe politice la Universitatea Central Europeană din Budapesta („Universitatea Soros”), pe care autoritățile maghiare au închis-o în 2019 pentru activități anti-statale, precum și activitatea într-o serie de ONG-uri europene: în calitate de cercetător la Centrul de Studii de Politică Europeană (CEPS) de la Bruxelles, care se autointitulează „cel mai important centru inteligent independent din Europa” și este finanțat de UE și de guvernele statelor-membre; analist principal pentru Rusia și Parteneriatul Estic la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) de la Londra, care face, de asemenea, parte din „rețeaua Soros”; analist principal la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene (EUISS); Șef al programului „Europa Lărgită” la ECFR. Așa că munca sa în guvernul Republicii Moldova în calitate de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene poate fi considerată o călătorie de durată în străinătate, cu rubrica respectivă inclusă în CV-ul său.

La începutul acestui an, Nicu Popescu a demisionat din funcția de ministru de Externe din motive familiale – pentru a se reuni cu familia sa, care locuiește în Franța. Prin urmare, e puțin probabil că își va părăsi din nou familia pe o lungă perioadă de timp, pentru a conduce un partid politic în Republica Moldova, a lupta pentru intrarea acestuia în parlament la alegerile din 2025, iar apoi a fi deputat în legislativ: noul proiect politic „pro-Sandu” este creat evident în vederea alegerilor parlamentare, deoarece PAS s-a transformat în balast. Reieșind din CV-ul său, Popescu se potrivește ideal pentru rolul de curator și coordonator al noului proiect politic, creat iarăși de partenerii occidentali pentru Maia Sandu.

Chiar dacă în Moldova avem deja peste 80 de formațiuni politice, pentru noile partide “pro-Sandu” se vor găsi și oameni, și bani. La urma urmei, nimeni nu anulează deputații-transfugi din PAS, care “dintr-o dată” vor fi dezamăgiți de actuala formațiune. Deși noului partid “Pentru Europa”, desigur, i-ar face bine să se distanțeze maxim de partidul aflat la guvernare în prezent, și cel puțin la etapa inițială să atragă persoane «absolut» curate. Adică, să înceapă așa cum a început la vremea sa partidul ”Acțiune și solidaritate”.

Xenia Florea


Preluat de la: Noi.md