Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți și Chișinău.

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în baza Legii 62/2002 privind înfiinţarea de filiale şi programe de studii în cadrul instituţiilor de învăţămînt superior din ţările învecinate şi a Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru anul 2010-2011, semnat la data de 27 aprilie 2010 între guvernele celor două ţări, desfăşoară activitaţi didactice în cadrul acestor extensiuni.

Extensiunile UAIC de la Bălți și Chișinău reprezintă o formă de învăţământ prin care absolvenţii cu diplomă de bacalaureat de la liceele şi colegiile din Republica Moldova, sau echivalentele acestora, pot urma „acasă”, la Bălţi și Chișinău, cursurile primei universități moderne a României.

În cadrul celor două Extensiuni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă un cadru identic cu cel de la programele de studii similare acreditate de ARACIS în România: conţinutul programelor, suportul de curs, seminar şi laborator, cadrele didactice titulare de curs şi o parte din logistica necesară bunei desfăşurări a procesului didactic universitar. Finalizarea studiilor se face cu examen de licenţă şi acordarea diplomei de către UAIC.

În prezent, Extensiunea de la Bălți oferă două specializări pentru studii de licență: Economia comerţului, turismului şi serviciilor și Fizică tehnologică și trei specializări pentru studii de master: Management în turism, Fizică aplicată în tehnologiile informaţiei şi comunicaţii și Drept european.

Kinetoterapia în traumatologia sportivă este programul de master oferit de Extensiunea de la Chișinău.

Pentru admiterea din acest an, toate locurile sunt finanţate de Guvernul României.

Înscrierea la admitere pentru anul universitar 2020-2021 se poate realiza în perioada 13-24 iulie 2020 la Extensiunea Bălți și în perioada 7-9 septembrie 2020 la Extensiunea de la Chișinău, printr-una din următoarele modalități:

a) la Consulatul României din Bălți, Strada Sf. Nicolae nr. 51 și la sediul Universității de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Chișinău, Strada Andrei Doga nr. 22;
b) la adresa extensiune@uaic.ro.

Tinerii care doresc să studieze în cadrul acestor extensiuni au următoarele avantaje:

Studiază acasă și obţin o diplomă a unei universităţi din spaţiul UE;
• Diplomele sunt recunoscute în toată lumea;
• Beneficiază de burse lunare în valoare de 65 euro pentru studii de licenţă şi 75 de euro pentru studii de master;
• Cursurile sunt susținute de cadre didactice de la Universitatea din Iași;
• Beneficiază de stagii de practică în fiecare an, la Iași;
• Studenții cu rezultate bune primesc premii de excelență oferite de partenerii UAIC din mediul economic sau burse suplimentare oferite de alte organizații;
• Pot aplica pentru stagii Erasmus.

Toate informațiile despre admiterea 2020 la Extensiunile Universității„Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sunt disponibile pe site-ul admitere.uaic.ro

Mărturii ale unor absolvenți sau studenți de la Extensiunile UAIC:

„Universitatea mi-a dat practic totul…m-a ajutat să-mi dezvolt capacitatea de a comunica și de a interacționa cu oamenii, mi-a oferit posibilitatea de a efectua un stagiu de practică Erasmus la o universitate din Italia, unde mi-am perfecționat limba engleză, dar și cunoștințele tehnice în domeniu.”
Vasile Grama, masterand

„Specializarea Fizică Tehnologică mi-a oferit o gândire mai deschisă și m-a învățat să analizez o problemă din toate unghiurile.”
Oana Svet Sicora, absolventă

„Atuul nostru, al celor care am absolvit la Extensiunea Bălți, este deschiderea pentru cunoaștere și asimilarea cu o mai mare ușurinta a noilor informații.”
Vasile Sorocean, absolvent

„Universitatea mi-a oferit posibilitatea de a-mi dezvolta pasiunea.”
Daniela Andriuta, masterand

„Stagiile de practică Erasmus din Franța și Germania, de care am beneficiat în timpul studenției, m-au ajutat să-mi îmbogățesc CV-ul și să mă angajez unde mi-am propus după terminarea studiilor.”
Dumitru Sandu, absolvent

https://admitere.uaic.ro/


Preluat de la: Timpul.md