O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, într-un interviu acordat ATV Hirado.
Acesta a subliniat că aprovizionarea cu energie a Ungariei și Slovaciei este amenințată, deoarece 33% și 40-45% din importurile lor de țiței provin de la o companie rusă, iar petrolul tranzitează prin Ucraina.
Szijjártó a adăugat că acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina stipulează clar că aceasta nu poate întrerupe total sau parțial tranzitul transportatorilor de energie pe teritoriul său către statele membre ale UE.
Ministrul susține că va fi dificil pentru Comisia Europeană să sprijine Ucraina în această situație, dar a subliniat că Ungaria nu se va limita doar la a formula o plîngere la nivelul Uniunii.
„Siyarto a declarat că, pînă cînd Ucraina nu va rezolva problema actuală, toată lumea ar trebui să renunțe la ideea celor 6,5 miliarde de euro, bani acordați pentru furnizarea de arme din Programul european de menținere a păcii. Comisia Europeană ar trebui să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a permite furnizarea de petrol prin Ucraina”, a spus Peter Szijjártó.
Amintim că recent Ucraina a oprit tranzitul petrolului rusesc în Ungaria și Slovacia de către o companie rusească. Sancțiunile ucrainene împotriva acestei companii au fost impuse încă din 2018, însă anul acesta Kievul a decis să le întărească, interzicînd tranzitul petrolului.
Ungaria consideră această decizie a Ucrainei inacceptabilă și nejustificată. În plus, Ungaria ar putea acționa în judecată, invocînd amenințarea la adresa securității energetice a țării.
Budapesta a blocat și anterior deciziile Uniunii Europene privind ajutorul militar pentru Ucraina.
Preluat de la: Noi.md