Unde își construiește armata rusă „coloana vertebrală” pentru un potențial conflict cu NATO. Cea mai recentă mișcare a Moscovei care ține Europa în alertă

Aceste eforturi includ extinderea bazelor militare în apropierea orașului rus Petrozavodsk, situat la aproximativ 160 de kilometri (100 mile) est de Finlanda, acesta fiind locul planificat pentru un nou cartier general care ar putea comanda zeci de mii de soldați, adaugă publicația americană.

Oficiali militari și din domeniul serviciilor de informații, din Occident, avertizează că aceste unități pot forma „coloana vertebrală” a forțelor ruse care se pregătesc, într-o eventuală ciocnire, să înfrunte țările NATO.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina, oficialii NATO au avertizat în mod repetat că există posibilitatea ca Moscova să lanseze o agresiune împotriva membrilor alianței în următorii ani.

Finlanda, care are o frontieră de 1.300 de kilometri (800 de mile) cu Rusia, a acuzat Moscova că a intensificat operațiunile hibride împotriva țării nordice după ce Helsinki a aderat la NATO, în 2023, notează The Kyiv Independent.

Armata rusă este în prezent puternic angajată în Ucraina, suferind pierderi masive de soldați și echipamente. Acest lucru a forțat Moscova să redistribuie forțe din alte zone în ultimii ani, o anchetă media arătând în iunie anul trecut că majoritatea unităților terestre ruse staționate anterior în apropierea Finlandei au fost trimise în Ucraina.

Christopher Cavoli, comandantul forțelor americane din Europa, a avertizat totuși la începutul acestei luni că Rusia își reconstruiește forțele mult mai repede decât se anticipase anterior.

„În ciuda pierderilor masive suferite pe câmpul de luptă din Ucraina, armata rusă este realcătuită și crește într-un ritm mai rapid decât anticipaseră majoritatea analiștilor”, a declarat Cavoli, în fața unei comisii a Senatului SUA.

Potrivit generalului american, SUA se așteaptă ca Rusia să producă 250.000 de obuze de artilerie pe lună, ceea ce ar putea să o ajute să construiască un stoc de trei ori mai mare decât cel al SUA și al Europei la un loc.

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat în decembrie anul trecut că Moscova trebuie să fie pregătită pentru un potențial conflict cu NATO în următorii 10 ani. Rusia a lansat, de asemenea, o serie de amenințări voalate și directe la adresa Occidentului din cauza sprijinului acordat Kievului, inclusiv avertismente privind o posibilă ripostă nucleară.

Țările NATO din vecinătatea Rusiei și-au intensificat în ultima perioadă pregătirile defensive. Polonia și țările baltice au decis să renunțe la un tratat care interzice minele terestre și își întăresc frontierele pe care le au cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, solicitând în același timp creșterea cheltuielilor pentru apărare în cadrul alianței militare.


Preluat de la: Unimedia.info