Aproximativ șase morse moarte au fost găsite anul trecut în insulele Svalbard, la aproximativ 1.000 de kilometri de Polul nord și la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul nord. Lydersen a spus că „nu este imposibil” ca unele dintre ele să fi avut gripă aviară. Frank Wong, microbiolog molecular la Laboratorul australian de sănătate animală CSIRO, a spus că transmiterea virusului la morse reprezintă o preocupare semnificativă pentru viața mamiferelor marine. Anterior, din cazua acestui virus au murit lei de mare și foci, a spus el.
Microbiologul a afirmat că gripa aviară este încă un „virus adaptat la păsări”, care este transmis de păsări precum rațele și gîștele. Infecția sporadică și răspîndirea gripei aviare la mamifere s-ar fi produs probabil din cauza mamiferelor care au mîncat păsări moarte infectate și au trăit în grupuri unde au avut contact cu alte animale. Morsa, care poate ajunge la o greutate de două tone, mănîncă în principal pește și crustacee, dar uneori consumă și păsări marine.
Lydersen a spus că este important să se monitorizeze evoluția situației, deoarece morsele tind să stea în grupuri în lunile de vară, cînd fluxul de gheață se topește. Ar putea exista și riscul ca un urs polar să mănînce un cadavru de morsă infectat.
De altfel, gripa aviară a ucis un urs polar în Alaska, în 2023, potrivit autorităților americane. Mii de mamifere marine au murit din cauza virusului gripei aviare în America de Sud, potrivit cercetătorilor.
Preluat de la: Noi.md