Un val rece lovește România în acest weekeend. Anunțul făcut de ANM. Fenomene extreme în mai multe zone din țară

Dacă până acum ne-am bucurat de temperaturi călduroase de vară, toamna începe să-și facă simțită prezența în acest weekend. Potrivit ultimelor date emise de ANM, un val rece lovește România în următoarele zile.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vineri, 18 septembrie, vremea se va răci faţă de ziua anterioară, accentuat chiar în jumătatea de nord a ţării, urmând astfel a se înregistra valori termice în general în jurul celor normale. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi temporar ploi, ziua local la munte-în special în zona Carpaţilor Meridionali şi pe arii mai restrânse cu o probabilitate mai mare în centrul ţării, iar începând din orele serii pe suprafeţe mici în sudul teritoriului. Local şi temporar vor fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, viteze mai mari la rafală urmând însă a se înregistra, pe arii restrânse în cele sud-estice şi în zona montană înaltă.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor fi cuprinse între 16 grade în nordul Moldovei şi în depresiuni şi în jurul a 25 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa, în general, între 4 şi 14 grade.

Inclusiv în Capitală vremea se va răci destul de mult, devenind apropiată de normal din punct de vedere termic, pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate începând din orele serii, însă probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 13…14 grade.

Cum va fi vremea în acest weekend

Sâmbătă, vremea va fi în general frumoasă, iar temperaturile se vor situa în jurul celor normale datei. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, exceptând în primele ore ale intervalului regiunile sudice unde vor fi înnorări şi izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, local şi temporar cu intensificări ziua în estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 24 de grade, iar cele minime în general între 6 şi 14 grade.

În Capitală, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor normale. Cerul va avea înnorări la începutul intervalului, apoi se va degaja treptat devenind mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade. Conform prognozei ANM până pe 12 octombrie, toamna îşi intră în drepturi. Se anunţă ploi şi vreme rece în majoritatea regiunilor.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

În ultimele săptămâni ale lunii septembrie, vremea va ajunge la temperaturile normale pentru această perioadă.

Astfel, în săptămâna 21.09.2020 – 28.09.2020 temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, posibil uşor mai coborâte în regiunile centrale şi nordice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări.

Și în săptămâna 28.09.2020 – 05.10.2020, temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

În prima săptămână a lunii octombrie, 05.10.2020 – 12.10.2020, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general deficitare.


Preluat de la: Timpul.md