Un tsunami al concedierilor este pe cale să lovească Europa

În ciuda schemelor dificile și a ajutoarelor guvernamentale care au ținut zeci de milioane de oameni angajați, un „tsunami” al concedierilor este pe cale să lovească Europa, se arată într-o analiză New York Times.

Până la 59 de milioane de locuri de muncă sunt expuse riscului de reducere a programului sau de remunerare, a problemelor temporare sau a concedierilor permanente, în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul, scrie cotidianul care citează un studiu realizat de McKinsey & Company.

Guvernele avertizează că milioane de oameni își vor pierde în curând veniturile, iar Banca Centrală Europeană a declarat săptămâna trecută că șomajul este probabil să crească și să rămână ridicat chiar și atunci când economiile se vor recupera după pandemie. 

Un tsunami de reduceri de locuri de muncă este pe cale să lovească Europa, în timp ce companiile se pregătesc să implementeze planuri de reduceri de personal pentru a compensa colapsul afacerilor. Programele guvernamentale, care au contribuit la menținerea a aproximativ o treime din forța de muncă din Europa, se vor relaxa în perioada următoare. Concedierile vin, se arată în analiza cotidianului The New York Times.

Comparativ cu Statele Unite, care au pierdut 20 de milioane de locuri de muncă doar în luna aprilie, programele guvernamentale din Uniunea Europeană au împiedicat o rată a șomajului uriașă. 

Însă, daunele economice ale pandemiei sunt în creștere , iar acum se pare că acele programe guvernamentale doar au amânat concedierile masive.

Giganții corporativi, companii aeriene și companiile de vânzare cu amănuntul care funcționează mult sub capacitatea de la începutul crizei vor reduce zeci de mii de locuri de muncă din toamnă și până anul viitor.

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul WH Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, împreună cu nenumărate companii mai mici, se numără printre cei care vor reduce schemele de angajați.

Noile focare din Germania, Franța și alte țări europene au creat o incertitudine mai mare în legătură cu siguranța locurilor de muncă.

„Directorii companiilor își dau seama că pierderile vor dura mult mai mult decât pot supraviețui în baza programelor de sprijin guvernamental, așa că vor începe restructurări”, a declarat Sebastian Stern, co-autor al raportului McKinsey privind impactul pandemiei asupra ocupării forței de muncă.

„Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS și că va trece repede. Supraviețuim acum și revenim la afaceri. Astăzi, estimările lor arată că ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice abia din 2025”, a mai declarat Stern.

Aproximativ nouă milioane de lucrători europeni, până la o cincime din cei înscriși în prezent în programele subvenționate de stat, se află în ceea ce banca germană Allianz a numit „locuri de muncă zombie”, în sectoare precum industria auto și aeriană, restaurante, magazine și hoteluri, dar și altele sectoare slab echipate pentru a se confrunta cu provocările pandemiei. Multe dintre aceste locuri de muncă există încă doar datorită subvențiilor guvernamentale.

Între timp, guvernele se vor confrunta cu o alegere dificilă în ceea ce privește continuarea subvenționării lucrătorilor din sectoarele în care există semne de întrebare despre viitorul pe termen lung.

Angajatorii se vor confrunta în curând cu alte presiuni financiare. În Marea Britanie, o facilitate guvernamentală, privind împiedicarea confiscării proprietăților comerciale din cauza chiriilor neplătite, care să permită efectiv întreprinderilor să întârzie plățile chiriilor, se încheie în septembrie. În Germania, la fel.

Iar disponibilizările riscă să aprindă tensiunile sociale, întrucât Europa trece prin cea mai grea recesiune de la cel de-al doilea război mondial.  Comisia Europeană se așteaptă ca economia să se micșoreze cu 8,3% în acest an, cu scaderi de peste 10% în Italia, Spania și Franța, înainte de o revenire spre sfârșitul anului 2021.

În unele țări, lucrătorii ies în stradă. Mii de angajați de la o fabrică Nissan din Barcelona, Spania, au blocat drumurile cu anvelope arse în luna mai, după ce producătorul auto japonez, principalul partener al Renault, a anunțat că intenționează să închidă fabrica pe fondul unei prăbușiri a cererii globale de mașini. Compania intenționează să taie 22.000 de locuri de muncă, majoritatea în Europa.

„Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite”, a declarat Christophe Catoir, președintele celei mai mari agenții de angajare temporară din Europa.

Printre afacerile britanice care au anunțat deja reduceri, British Airways , easyJet și Virgin Atlantic vor renunța la un total de 20.000 de angajați. Comercianții de retail și magazinele alimentare vor disponibiliza cel puțin 15.000 de angajați în următoarele săptămâni și luni. La BP, 10.000 de posturi de birou vor fi tăiate, cele mai multe până la sfârșitul anului. 


Preluat de la: Publika.md