Compania americană de biotehnologie Novavax a anunţat joi că a intrat în ultima fază a testărilor clinice pentru vaccinului său experimental împotriva COVID-19. Faza a treia şi ultima necesară omologării vaccinului a început în Marea Britanie şi vizează 10.000 de participanti între 18 şi 84 de ani, transmite CNBC.
Acesta este cel de al 11-lea vaccin experimental din lume care intră în ultima fază a testelor clinice. Din cele câteva zeci de mii de participanţi, în general jumătate primesc un tratament placebo şi restul vaccinul, scrie antena3.ro.
„Din cauza actualului nivelul ridicat de transmisie a SARS-CoV-2 şi dat fiind că va continua probabil să fie ridicat în Regatul Unit, suntem optimişti că testul clinic va beneficia de o recrutare rapidă şi în scurt timp va produce rezultate despre eficienţa” vaccinului de la Novavax, a declarat într-un comunicat directorul de cercetare şi dezvoltare al companiei, Gregory Glenn.
Datele din studiu vor sprijini reglementările pentru licenţă în Marea Britanie, UE şi alte ţări, a precizat compania.
Novavax este una din cele şase companii farmaceutice finanţate cu mai multe sute de milioane de dolari de guvernul american şi a cincea care intră cu un vaccine în faza a treia a testelor clinice. Compania a primit peste 1,6 miliarde de dolari din bugetul SUA pentru a finanţa producţia a 100 de milioane de doze.
Dacă vaccinul se va dovedi viabil, compania estimează producţia anuală a 2 miliarde de doze, cu ajuorul unor fabrici partenere externe.
Acţiunile Novavax au crescut cu 6% pe bursă imediat ce a anunţat că intră în faza finală a testărilor.
Proiectele occidentale cele mai avansate pentru vaccinul care să pună capăt pandemiei sunt cele dezvoltate de AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, de Pfizer şi de Moderna. De asemenea există patru proiecte chineze şi unul rusesc ce au atins deja ultima fază a testelor, având şi aprobare de uz limitat.
Preluat de la: Publika.md