Are o circumferință de aproximativ 500 de metri și acoperă o suprafață de 8 400 m². Conform legendei, planta a fost plantată în 1888 de un pescar local, aceasta a trăit o viață lungă și a murit la vîrsta de 93 de ani sub umbra coroanelor uriașe. Despre aceasta scrie publicația Odity Central.
Experții cred că Pirangiul are de fapt mai mult de o mie de ani, avînd în vedere particularitățile creșterii sale. Copacul este de mărimea a 70 de plante obișnuite din această specie, iar pentru a vedea dimensiunile reale ale miracolului naturii, trebuie să ajungeți la o platformă specială de observare. Ghizii locali spun că acest loc produce mai mult de 60 de mii de fructe de caju pe an și primește sute de mii de turiști din toată Brazilia și din alte părți ale lumii. Mulți oameni se întreabă de ce copacul a crescut atît de mare? Probabil din cauza unei anomalii genetice care face ca ramurile să crească în lateral în loc să crească în sus.
Greutatea și gravitația apleacă coroanele spre pămînt, iar atunci cînd acestea intră în contact cu solul, sînt generate noi rădăcini – astfel încît planta continuă să crească în mod constant. Astăzi este aproape imposibil să se facă distincția între trunchiul principal și puieții crescuți. Pirangi a devenit o atracție locală majoră după ce a fost recunoscut de Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai mare arbore de caju din lume – care acoperă o suprafață de aproape 8 500 de metri pătrați.
Potrivit Institutului pentru Dezvoltare Durabilă și Mediu, aproximativ 300.000 de călători vin aici în fiecare an. Interesant, titlul de cel mai mare arbore de caju ar putea fi preluat în curînd de un alt „concurent” local, care crește pe coasta Piaui și acoperă o suprafață de aproximativ 8 800 de metri pătrați. Totuși, această cifră nu a fost încă confirmată oficial de Guinness Book of Records.
După cum notează oamenii de știință, cel mai înalt copac din lume este un specimen de sequoia veșnic verde numit Hyperion, care se înalță în Parcul Național Redwood, California (SUA).
Preluat de la: Noi.md