În cadrul unei misiuni arheologice fără precedent, 22 dintre cele mai mari blocuri de piatră ale farului au fost scoase la suprafață, marcînd o nouă etapă spectaculoasă în procesul de reconstruire digitală a uneia dintre cele șapte minuni ale lumii antice.
Sub conducerea arheoloagei și arhitectei franceze Isabelle Hairy, de la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS), echipa a descoperit elemente arhitecturale colosale, inclusiv arhitrave, ancadramente, praguri și plăci de fundație, multe dintre ele cîntărind între 70 și 80 de tone. Printre piesele găsite se numără și o construcție necunoscută pînă acum – un pilon cu o deschidere de ușă în stil egiptean, realizat prin tehnici elenistice, care, potrivit cercetătorilor, ar putea oferi o nouă perspectivă asupra fuziunii arhitecturii grecești și egiptene în perioada Ptolemeilor.
„Această operațiune excepțională și impresionantă ne va permite să analizăm fiecare bloc ca parte a unui puzzle monumental”, a declarat Isabelle Hairy.
Reconstrucția subacvatică face parte din proiectul actual „PHAROS”, o inițiativă internațională ambițioasă care combină arheologia subacvatică, cercetarea istorică și tehnologiile avansate. Inițiat de unitatea de cercetare permanentă a CNRS din Egipt – Centrul de Cercetări Alexandrine (CEAlex) – operațiunea este realizată în colaborare cu Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților și cu sprijinul Fundației Dassault Systèmes, care a susținut eforturile de reconstrucție digitală în ultimii trei ani.
În ultimul deceniu, peste 100 de blocuri ale farului au fost deja scanate sub apă prin fotogrammetrie digitală. Aceste noi blocuri extrase vor fi supuse aceluiași proces și vor fi analizate de inginerii voluntari ai Dassault Systèmes, care vor realiza o reconstrucție virtuală detaliată.
„Prin modelare științifică și lumi virtuale captivante, ne propunem să recreăm Farul așa cum a fost el odinioară – pentru a putea fi explorat de oricine, de oriunde din lume”, afirmă experții.
Preluat de la: Noi.md