Noul echipament a fost deja livrat pe Stația Spațială Internațională, iar experimentele vor începe în toamnă, au declarat pentru TASS reprezentanții serviciului de presă al instituției.
În prezent, explică creatorii dispozitivului, pe orbita PămÎntului operează mii de aparate spațiale dotate cu motoare electrice. Acestea emit particule încărcate, care interacționează cu ionosfera – și ea încărcată electric.
Experimentul le va permite specialiștilor de la Institutul de Magnetism Terestru, Ionosferă și Propagare a Undelor Radio al Academiei Ruse de Științe să înțeleagă cum se propagă plasma în straturile superioare ale atmosferei, cum se formează și cÎt timp persistă aglomerările artificiale de plasmă și curenții electrici care apar de-a lungul liniilor magnetice ale PămÎntului.
Există și o altă sarcină importantă: determinarea nivelului maxim de impact pe care omul îl poate exercita asupra ionosferei. Omenirea are nevoie de o înțelegere mai clară și mai completă a modului în care procesele naturale și cele provocate de tehnologie influențează mediul din apropierea PămÎntului, comunicațiile și viața oamenilor.
Sunt actuale și întrebări de cercetare precum dezvoltarea unor noi mijloace de comunicare și protecția împotriva electrizării aparatelor spațiale – adică a acumulării de sarcină electrostatică pe suprafața acestora. Aceste sarcini pot provoca defecțiuni ale sistemelor electronice, de comunicare și navigație, supraîncălzire gravă și deteriorări fizice (precum eroziuni), ceea ce generează riscuri pentru sănătatea și viața cosmonauților, precum și distorsionări ale preciziei măsurătorilor științifice.
Preluat de la: Noi.md