Cîndva unul dintre cele mai mari marsupiale carnivore din lume, diavolul tasmanian a dispărut ca specie din Australia continentală în urmă cu circa 3.500 de ani.
Săpăturile, realizate ca parte a unui acord de remediere încheiat între compania minieră şi comunităţile Puutu Kunti Kurrama şi Pinikura (PKKP), scot la iveală noi informaţii despre istoria vieţii umane în perioada ultimei Ere Glaciare, timp de cel puţin 46.000 de ani, a precizat marţi într-un comunicat PKKP Aboriginal Corporation.
Descoperirile actuale le completează pe cele realizate în urma excavărilor efectuate în perioada 2008-2014 şi care au inclus o şuviţă împletită de păr uman care datează cu circa 5.000 de ani în urmă şi care dezvăluie o legătură genetică cu aborigenii care trăiesc în prezent la Pilbara.
„Faptul că avem o colecţie de astfel de obiecte toate dintr-o singură mică parte a excavărilor planificate demonstrează ceea ce populaţia PKKP a spus dintotdeauna – acest loc este unul foarte special şi important”, a declarat directorul excavărilor, Michael Slack, din cadrul Scarp Archaeology.
Distrugerea sitului arheologic de la defileul Juukan în urmă cu patru ani a generat un val de indignare la nivel global, demisiile directorilor excutivi ai Rio Tinto şi o revizuire a legilor australiene destinate protecţiei patrimoniului.
Preluat de la: Noi.md